```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

PwC i ASCER aborden el finançament no bancari del sector tauleller en una jornada

La jornada s'emmarca en un acord entre totes dues entitats l'objectiu de les quals és reforçar la competitivitat i innovació de la indústria ceràmica espanyola.

PwC i ASCER (Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics) van celebrar ahir una jornada sobre el finançament no bancari en el sector ceràmic que va comptar amb la participació de CESCE i IVF. La trobada s’emmarca en un conveni de col·laboració signat recentment per totes dues parts i va tindre lloc en la seu de l’associació.

Durant la sessió, a la qual van assistir les principals empreses de la indústria taulellera espanyola, professionals de PwC van abordar el tema del finançament alternatiu a la bancària i com aquesta pot ser una opció per a les empreses del sector tauleller. A més, la jornada va comptar amb la presència de representants de CESCE i IVF que van presentar les seues respectives línies de finançament.

La jornada va estar presentada per Iván Echevarría, responsable de l’àrea Mercantil en PwC Tax and Legal Services, i pel secretari general de ASCER, Pedro Riaza, que van donar pas a la intervenció d’Ignacio Marqués, soci del departament de Reestructuracions i Transaccions en PwC. Marqués va explicar com el canvi a una regulació més complexa i estricta per a la banca ha permés l’aparició de productes de finançament alternatiu.

“Les empreses han de plantejar-se estructures de finançament a llarg termini que aguanten millor situacions complexes”, va assegurar. I va explicar que les solucions mixtes (bancària i alternativa) poden oferir una “solució òptima” a empreses com les del sector azulejero. Actualment, segons va explicar Ignacio Marqués, encara que ha augmentat l’experiència amb finançaments alternatius com a fons de deute, asseguradores o fons de pensions, el nombre d’operacions encara és significativament menor que en altres països de la Unió Europea.

Rafael Castillo, director del departament de Corporate Finance de PwC, va explicar els motius que fan més fàcil l’accés de les empreses a finançament de fonts alternatives a la bancària en el context actual. Concretament, va al·ludir a l’excés de liquiditat existent i va explicar que això fa que els fons de deute estiguen analitzant operacions en les quals abans no entraven. A més, el cost al qual presten els diners està disminuint i també estan reduint les exigències de grandària de les empreses a les quals financen. Mentre que d’altra banda, les entitats financeres “estan deixant d’analitzar operacions que consideren complexes, la qual cosa està obrint un buit per als fons de deute”, va assegurar.

Per part seua, Felipe Luengo, cap d’unitat d’Entitats Financeres de CESCE, també va apuntar a una combinació del finançament bancari i l’alternativa com l’escenari ideal per a una empresa, i va assegurar que en el futur el finançament no bancari tindrà un pes en el mercat similar al de la tradicional. Luengo va explicar que el fons de suport a empreses de CESCE és actualment la segona font de finançament de circulant a Espanya. Es tracta d’un factoring sense recurs no bancari que permet obtindre liquiditat immediata mitjançant la cessió del crèdit derivat d’una factura, en el qual CESCE assumeix tot el risc i que a més facilita la planificació de la tresoreria sense afectar la CIRBE. Luengo va assegurar que es tracta d’una alternativa idònia per a les empreses del sector tauleller, ja que els seus crèdits procedeixen en gran manera de clients estrangers que la banca tradicional no entra a analitzar i el fons de suport a empreses facilita la bestreta dels crèdits.

Manuel Illueca, director general de l’IVF, va avançar les línies de finançament bonificat de l’Institut que eixiran publicades en els pròxims dies, i que donaran suport a projectes d’inversió en PIME i gran empresa, protecció del medi ambient i desenvolupament sostenible, circulant i I+D+i. Illueca va recordar que aquests préstecs estan subjectes a dret privat a diferència d’altres atorgats per les administracions públiques, la qual cosa ofereix una major facilitat a l’hora de possibles reestructuracions.

L’organització conjunta d’aquesta jornada s’emmarca en un acord de col·laboració recentment signat entre totes dues entitats per a promoure i impulsar la transformació del sector de la ceràmica espanyola. El conveni contempla la celebració d’aquest tipus de trobades així com l’elaboració d’informes i el patrocini dels premis anuals de l’Associació.

Espanya compta actualment amb una de les indústries ceràmiques més avançades del món. El sector espanyol fabricador de rajoles ceràmiques i taulells és líder mundial per qualitat, disseny i funcionalitat. El seu principal motor és el comerç exterior, mantenint una posició de lideratge exportador -en 2017 les vendes internacionals van aconseguir els 2.686 milions d’euros, sent la Unió Europea el principal importador del taulell espanyol, concentrant el 47,7% de les exportacions-.

Els reptes d’aquest sector en el futur se centren en una contínua reformulació i concentració empresarial, amb l’objectiu d’enfortir i reforçar la seua competitivitat, posant especial atenció en la diferenciació i especialització, i en l’adopció de les noves tendències tecnològiques en la fabricació com en la comercialització dels seus productes.

Últimas noticias

Contenido relacionado