Quasi 3 milions de conductors reconeixen ser “altament agressius” al volant

300.000 admeten haver estat implicats en accidents amb víctimes en els últims cinc anys

Conductors en un embós. EFE/Arxiu

Dos milions huit-cents mil conductors reconeixen ser “altament agressius” al volant, dels quals 300.000 admeten haver estat implicats en accidents amb víctimes en els últims cinc anys i més de 100.000 haver provocat algun sinistre.

Així ho reflecteix un estudi de la Fundació Línia Directa i la Universitat de València, en el qual s’ha preguntat a 1.700 persones pels seus hàbits en la conducció “per a conèixer la seua percepció sobre el seu nivell d’agressivitat verbal, física i utilitzant el vehicle”, ha explicat durant la seua presentació el director general de la Fundació Línia Directa, Francisco València.

Després de conèixer els resultats de l’enquesta, s’han extrapolat a les dades oficials de la DGT: entre 2012 i 2016 s’han produït a Espanya 464.000 accidents amb víctimes en els quals han estat implicats quasi 789.000 conductors.

De l’encreuament de dades es desprèn que 2,6 milions d’automobilistes admeten que s’han barallat amb un altre conductor o que podrien arribar a fer-ho per una disputa de tràfic, i al voltant de 3,2 milions reconeixen que han reptat a un altre a eixir del cotxe per a solucionar “les seues diferències”.

A més, 105.000 conductors són “autèntics violents” perquè reconeixen haver causat directament un accident de trànsit.

Conduir de forma agressiva no solament provoca “colps de xapa”, ha explicat València, sinó que, tal com arreplega l’estudi, multiplica per 10 el risc de patir un accident amb víctimes i per 30 d’un sinistre amb ferits greus.

Respecte al perfil general que presenta este tipus de conducta, el 72 % són homes (2,5 vegades més que el percentatge de dones), entorn dels 32 anys, amb estudis mitjans i que condueixen més per ciutat que per vies interurbanes.

Aquests conductors admeten reaccionar amb molta més agressivitat si al volant dels altres vehicles hi ha una dona o un conductor novell perquè “en la seua imaginació són els menys experts”, ha comentat València.

Per comunitats autònomes, els murcians i els de La Rioja són els que es consideren així mateixos com “més irascibles” però, no obstant açò, són els madrilenys i els catalans els qui són considerats com més agressius.

Quant a la influència dels acompanyants, un 57 per cent és més agressiu si condueix amb amics, enfront del 42 per cent que assegura que s’altera més si va solament en el cotxe.

Les dues principals mesures que adoptarien els espanyols per a reduir l’agressivitat en les carreteres serien llevar punts del carnet encara que no hi haja una infracció concreta amb 56% de suport i proporcionar més formació en les autoescoles amb un 46%.

Publicitat