martes, 16 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Qüestions freqüents sobre les vacunes anti-Covid-19

Què se sap hui dia de la seua eficàcia?, i de la seua seguretat?, quants milions de dosis ha adquirit Espanya?

1. Què se sap sobre la seua eficàcia? Sembla molt elevada en la disminució de casos simptomàtics de Covid-19, tant per a la vacuna de Pfizer com per a la de Moderna, a punt de ser aprovades.

2. Amb les presses, han saltat passos per a desenvolupar-les més ràpid? No. És veritat que fins ara es tardaven uns deu anys, però els ingents recursos econòmics i humans mobilitzats han permés avançar molt ràpidament. A més, s’han abreujat els procediments per a l’autorització, al mateix temps que s’ha permés realitzar algunes fases de la investigació clínica en paral·lel.

3. Serveixen els assajos clínics per a detectar problemes de seguretat? Així és, permeten demostrar l’eficàcia i la seguretat d’una intervenció sanitària, siga una vacuna o qualsevol altre medicament.

4. I què passarà si apareixen problemes després, una vegada vacunats? L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris és l’encarregada de realitzar un seguiment posterior al nostre país. Si es detectara algun efecte advers greu, l’Agència Europea de Medicaments suspendria la seua comercialització en tota Europa.

5. Qui rebrà les primeres dosis? A Espanya seran els professionals de centres sociosanitaris, el personal sanitari de primera línia, les persones majors o discapacitades que visquen en residències i els grans dependents.

6. Hi haurà vacunes per a tots? S’està fent el possible perquè així siga. La Unió Europea ha pactat ja més de 1.300 milions de dosis per a tots els europeus amb diferents companyies disposades a fabricar-les en territori de la UE. A Espanya, en concret, la xifra de moment és d’uns 105 milions (algunes vacunes precisen dos dosis per persona).

7. Podem tornar a la nostra vida anterior després de vacunar-nos? No, almenys fins que s’aconseguisca la immunitat col·lectiva (o de ramat). Mentrestant serà necessari usar màscares, continuar llavant-se les mans, guardar la distància de seguretat, ventilar, etc.

OCU anima a consultar fonts oficials com la Comissió Europea, l’Organització Mundial de la Salut i, òbviament, el Ministeri de Sanitat. I en este sentit, demana a les autoritats sanitàries que assumisquen el lideratge que els correspon i promoguen de forma decidida una política d’informació i transparència que buide dubtes i incerteses.

Finalment, considera que les informacions no contrastades sobre l’eficàcia i els efectes adversos de les vacunes poden descoratjar el seu ús sense motiu. Per això demana als ciutadans que eviten compartir informació no verificada que provinga de fonts dubtoses.

Últimas noticias

Contenido relacionado