6.3 C
Valencia

Qüestions freqüents sobre les vacunes anti-Covid-19

Què se sap hui dia de la seua eficàcia?, i de la seua seguretat?, quants milions de dosis ha adquirit Espanya?

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

1. Què se sap sobre la seua eficàcia? Sembla molt elevada en la disminució de casos simptomàtics de Covid-19, tant per a la vacuna de Pfizer com per a la de Moderna, a punt de ser aprovades.

2. Amb les presses, han saltat passos per a desenvolupar-les més ràpid? No. És veritat que fins ara es tardaven uns deu anys, però els ingents recursos econòmics i humans mobilitzats han permés avançar molt ràpidament. A més, s’han abreujat els procediments per a l’autorització, al mateix temps que s’ha permés realitzar algunes fases de la investigació clínica en paral·lel.

3. Serveixen els assajos clínics per a detectar problemes de seguretat? Així és, permeten demostrar l’eficàcia i la seguretat d’una intervenció sanitària, siga una vacuna o qualsevol altre medicament.

4. I què passarà si apareixen problemes després, una vegada vacunats? L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris és l’encarregada de realitzar un seguiment posterior al nostre país. Si es detectara algun efecte advers greu, l’Agència Europea de Medicaments suspendria la seua comercialització en tota Europa.

- Publicitat -

5. Qui rebrà les primeres dosis? A Espanya seran els professionals de centres sociosanitaris, el personal sanitari de primera línia, les persones majors o discapacitades que visquen en residències i els grans dependents.

6. Hi haurà vacunes per a tots? S’està fent el possible perquè així siga. La Unió Europea ha pactat ja més de 1.300 milions de dosis per a tots els europeus amb diferents companyies disposades a fabricar-les en territori de la UE. A Espanya, en concret, la xifra de moment és d’uns 105 milions (algunes vacunes precisen dos dosis per persona).

- Publicitat -

7. Podem tornar a la nostra vida anterior després de vacunar-nos? No, almenys fins que s’aconseguisca la immunitat col·lectiva (o de ramat). Mentrestant serà necessari usar màscares, continuar llavant-se les mans, guardar la distància de seguretat, ventilar, etc.

OCU anima a consultar fonts oficials com la Comissió Europea, l’Organització Mundial de la Salut i, òbviament, el Ministeri de Sanitat. I en este sentit, demana a les autoritats sanitàries que assumisquen el lideratge que els correspon i promoguen de forma decidida una política d’informació i transparència que buide dubtes i incerteses.

Finalment, considera que les informacions no contrastades sobre l’eficàcia i els efectes adversos de les vacunes poden descoratjar el seu ús sense motiu. Per això demana als ciutadans que eviten compartir informació no verificada que provinga de fonts dubtoses.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Apunt

Segueix-nos

13,567FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -CJCV
- Publicitat -Plataforma

Notícies relacionades

- Advertisement -

: Valencià