Un raig latent, possible causa de l’incendi de Calderona

Un llamp latent d’una tempesta de fa uns quants dies pot ser la causa de l’incendi que va començar ahir a la serra Calderona, segons que va informar el delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Moragues.

Hi ha ocasions en què, fins passades bastants hores o dies, l’arbre no comença a cremar-se apareixent el que es diu el raig latent. Quan hi ha tempestes amb aparell elèctric sobre una massa forestal, pot ocórrer que la descàrrega d’un raig sobre un arbre no produïsca flama en el mateix moment, ja que hi ha pluja i molta humitat. Ara bé, una altra cosa és el que de vegades pot ocórrer dins de l’arbre. L’elevadíssima temperatura del raig (pot ser de fins a 30.000 graus centígrads, sis vegades la temperatura del Sol), i la falta d’oxigen a l’interior del tronc, generen un procés de lenta però progressiva combustió.

Estos rajos latents, adormits o silenciosos, poden tardar fins a quatre dies a manifestar-se. Ho faran quan les condicions atmosfèriques hagen canviat i l’ambient siga més sec i calorós. Qualsevol ranura podrà provocar que l’oxigen exterior comence a alimentar les brases internes i desencadene una combustió espontània i violenta. Si damunt hi ha vent, tenim els ingredients perfectes per a la catàstrofe. Existeix la regla dels tres 30 que fa imparable un incendi: 30 graus de temperatura, vent de més de 30 km/h i una humitat ambiental per sota del 30%. Finalment, estos rajos adormits són difícils de detectar, ja que si observem un arbre afectat, no dóna mostres del procés de combustió interna que està generant.