Ramón Ferrer: “S’ha de passar progressivament del topònim castellà al bilingüe i d’este al valencià”

582

(Fotografia: Víctor Gutierrez)

Pensa que des que està el PP en l’oposició està més per la RACV?

Un partit és completament diferent quan està en el govern de quan està en l’oposició. En el poder actua d’una manera global i en l’oposició està buscant altres caladors, de la mateixa manera que uns pressuposts eren bons i després es revisa, passa de la mateixa forma amb la llengua.

Pel que fa a la llei de plurilingüisme un dels punts de debat més forts ha estat en l’aplicació en zones castellanoparlants.

La implantació del valencià és positiva en tots els llocs, les zones castellanoparlants no deixen de ser valencianes, aprendre valencià és positiu per a d’ells, ja que no saber valencià pot suposar barreres en les zones valencianoparlants. El valencià sempre ha sigut un idioma secundari en totes les zones i una xicoteta espenta no ve mal, això s’ha de fer sempre sense imposició.

No hauria de fomentar-se l’aprenentatge del valencià en l’exterior de la Comunitat Valenciana?

Això es fa en llocs com Iecla, ja que està la pedania del Carxe. En la meua experiència personal com a professor d’universitat i en donar classe en valencià sempre m’he mostrat obert a explicar els conceptes que fora als castellanoparlants que escollien la línia en valencià.

S’hauria d’accelerar la maquinària per valencianitzar els topònims?

No té massa sentit escriure en valencià i fer el topònim en castellà. Des de l’Acadèmia promovem açò sempre sense incomodar a la gent. Hi ha poblacions que només tenen el nom en valencià i no tenen cap problema.

Les formes bilingües han de ser definitives o transitòries?

S’ha de passar progressivament del topònim castellà al bilingüe i d’este a la valencià. Eixa ha de ser la normalització lingüística.

Com volen desenvolupar el treball de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua amb la Diputació de Castelló?

Volem desenvolupar el programa “un xiquet un còmic” i facilitar un còmic dels que publica l’Acadèmia per tal de facilitar la lectura en valencià entre els més xicotets. Portem ja 10 publicats en els últims anys, de fet fa poc vam portar els llibres a xiquets i xiquetes de Benassal.

Perquè no s’ha actuat amb sincronia en la reducció dels diacrítics?

La diacronia ve perquè abans no treballàvem conjuntament amb l’IEC, de la mateixa manera que nosaltres vam traure un diccionari i una normativa i ells encara no l’havien tret. A partir d’ara es treballarà més conjuntament perquè les bases ja estan fetes.

Pensa que Rajoy ha de dependre valencià?

No li aniria mal perquè si parlara valencià, li afavoriria la comprensió per part dels valencianoparlants i a ell l’interessarà perquè tindrà més clientela.