viernes, 29 marzo 2024

Noticias de Castellón y provincia

Satisfacció ‘moderada’ de veïns i ecologistes per la responsabilitat del ‘Cas Castor’

La Plataforma Ciutadana en defensa de les terres del Sénia, es mostra 'parcialment satisfeta de la decisió judicial però apunta que els funcionaris que van ometre les advertències també haurien d'assumir la seua part de culpa.

Després que s’haja conegut que el titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 4 de Vinaròs encause per delicte mediambiental dos dels investigats pel denominat ‘Cas Castor’, concretament dos directius de l’empresa Escal UGS SL, i hagi deixat arxivat les diligències per a altres deu investigats, funcionaris de l’Estat, tant des de l’organització ecologista GECEN com des de la Plataforma Ciutadana en defensa de les terres del Sénia, mostren una satisfacció “moderada” per esta decisió que qualifiquen de “una primera passa”.

Des de la Plataforma Ciutadana, Evelio Monfort, el seu portaveu explica que açò “és una primera passa” i reconeix que està molt bé “perquè tant l’empresa com els dos màxims directius en són responsables”, però matisa que cal valorar l’altra part de la decisió judicial respecte la participació dels funcionaris que ha quedat arxivada.

Ahí cal tindre present que tota la part d’eixos funcionaris van dir que no feia falta un estudi i per tant són també tan responsables com l’empresa, vinculada a Florentino Pérez, perquè aci de l’única cosa que es van preocupar és que l’empresa tinguera totes les portes obertes, i no de vetllar pels interessos de la població“, apunta el portaveu de la plataforma.

“Cal recordar que del 2015 al 2018 almenys tres grups de gent diferent van advertir de la necessitat d’un estudi sísmic previ i cap funcionari no va fer cas”, afegeix “Per tant hi ha també uns altres culpables, als que no se’ls ha nomenat”, conclou.

D’altra banda, des de l’agrupació ecologista GECEM a Castelló, Paco González veu en esta decisió de responsabilitzar els directius de l’empresa un exemple de condemna “a un model energètic que no s’ajusta en absolut a la situació d’emergència climàtica decretada, i que va ser fruit d’eixa bombolla energètica que també es va produir.

Al respecte, González recorda també que a terres castellonenques, este tema de les injeccions de gas que implicava el projecte castor amb tot l’impacte que suposava “no és més que una de les quatre potes que preocupen respecte a este model especulador energètic a la província”. A més, recorda que “junt el fracking que en el seu moment es va plantejar, les possibles prospeccions en la proximitat de les Illes Columbretes, el Castor era una d’eixes actuacions no necessàries i amb un greu impacte, i no hem d’oblidar que ara d’eixes quatre potes, encara queda pendent tot el tema de la MAT (la molt alta tensió) i l’impacte i se que suposa com a model energètic que no s’ajusta a la situació que estem patint”.

Últimas noticias

Contenido relacionado