Mónica Oltra: “Vicente Soler té la missió de defensar a Madrid que no som ciutadans de segona”

La portaveu del Consell ha reafirmat la necessitat que Soler reclame a Madrid els 280 milions d'IVA que deuen als valencians.

reclamació IVA 2017

La vicepresidenta i portaveu del Consell, i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha reafirmat la intenció del Consell de recuperar els 280 milions d’IVA que es deu a la Generalitat Valenciana des del 2017. La portaveu l’ha declarat durant la roda de premsa celebrada després del Ple del Consell que ha donat hui des de Xàbia, on s’ha desplaçat amb motiu de les convivències convocades.

Com que hui és la Reunió del Consell de Política Fiscal i Financiera (CPFF), presidida per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, y la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, on assistirà Vicent Soler, el conseller d’Hisenda i Model econòmic, Mónica Oltra ha expressat el seu desig que el conseller deixe a la Comunitat Valenciana en el lloc on es mereix, no com “ciutadans de segona”.

Estes són les responsabilitats que Soler reclamarà a Madrid

“No tan sols demanem els 280 milions d’IVA que ens deuen, sinó que a més hem de conseguir un model de finançament que s’ajuste a les nostres necessitats. Hi ha altres comunitats que reben 400.000 euros més per habitant, encara que la renda per càpita siga més alta que la nostra. Cal recordar que els valencians tenim una renta per treballador més baixa que la mitjana de rendes en l’àmbit estatal “ha recordat la portaveu.

A més, el conseller demanarà un percentatge de dèficit desigual a la resta de comunitats, ja que considera que les condicions d’infrafinançament que viu la Comunitat Valenciana li fa estar en clar desavantatge.

“Parlen els que més han de callar”

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va afirmar el dimarts passat que la no devolució dels 2.500 milions d’euros de l’IVA autonòmic de 2017 a les comunitats autònomes es deu al bloqueig del PP al projecte de Pressupostos de 2019 que corregia el canvi normatiu aprovat per l’exministre Cristóbal Montoro, i ha aclarit que l’Executiu no es queda aqueix muntant, ja que “no existeix” en haver-se produït l’ajust en termes de Comptabilitat Nacional fa dos anys.

Per la seua part, Oltra ha recriminat les malifetes de Montoro i Rajoy que els ha dut a aplegar a esta situació, del qual el seu partit és el primer traure a la cara al govern valencià. Isabel Bonig, màxima representant del PP, va reclamar al Botànic en les Corts Valencianes una actuació judicial per a rebre estos càrrecs, problema que paradoxalment va crear el seu partit.

“Ara volen portar açò a judici quan abans posaven el cap cap a un altre costat o xiulaven”, ha recalcat Mónica Oltra.

El govern valencià actuarà judicialment?

Per al moment, la portaveu del Consell ha destacat que els formalismes li donen el mateix, ells volen reclamar el que és just per als valencians i no han entrat a valorar si és es prendran mesures judicials.

Hi han altres polítics com el socialista García-Page que des de Castilla-La Mancha ha avançat que: “M’agradaria que s’arregle parlant perquè si no és així haurem d’anar als tribunals, quan uns altres que ja estan en els tribunals fins i tot podran opinar sobre el Codi Penal que els afecta, alguna cosa que no deixa de ser increïble i paradoxal», va afirmar la setmana passada.

Si voleu, podeu vore la roda de premsa de Mónica Oltra en Xàbia completa:

: Valencià