Recorren l’acord del TSJCV que va denegar la suspensió de citacions per la gota freda

L'advocacia valenciana destaca que, durant les dates en les quals es van produir les inundacions de la DANA, "van perdre la vida fins a cinc persones".

PublicitatAVL

El Consell Valencià de Col·legis d’Advocats (CVCA) ha plantejat un recurs davant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per estar en desacord amb la decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) de no atendre la suspensió d’assenyalaments i citacions judicials previstos per al passat 13 de setembre, en coincidència amb el temporal de gota freda que va assolar part de la regió.

En el seu escrit d’al·legacions, el CVCA considera que traslladar la decisió de la suspensió al jutge degà de cada partit judicial i als lletrats de l’administració de justícia –com assenyala la resolució del TSJCV– “no fa més que subjectivar una situació de risc objectiu com la declaració per part de les autoritats de l’Estat i de la pròpia Comunitat de la situació d’alerta roja, entesa com l’escenari de màxim nivell d’amenaça per a la integritat i la pròpia vida”.

PublicitatRovira  

L’advocacia valenciana destaca en un comunicat que, durant les dates en les quals es van produir les inundacions de la DANA (depressió aïllada en nivells alts), “van perdre la vida fins a cinc persones arrossegades per l’aigua, i encara amb açò es va produir la negativa del TSJCV”. A açò afig que “els principals òrgans, com la Conselleria d’Interior, ordenaven evitar els desplaçaments per l’evident risc”.

En aquest context, el CVCA sosté que “una vegada que les autoritats competents van determinar la situació, no de preemergència, sinó d’emergència, i es va decretar la perillositat, automàticament s’havien de suspendre els assenyalaments judicials en els jutjats de la pròpia localitat en la qual es trobe el jutjat i en aquells que es troben a una distància prudencial propera als llocs en què s’haja decretat dita alerta”.

Una suspensió que “no es va produir de forma automàtica en declarar-se l’alerta roja, malgrat que es van tancar col·legis, universitats i altres edificis públics”. “Per contra, es va fer dependre la vida dels justiciables, testimonis, pèrits, advocats, i procuradors, subjectivant la suspensió a la decisió del lletrat de l’administració de justícia o si no hi ha altre remei del jutge degà de cada partit judicial”, denúncia.

Amb el recurs, l’advocacia valenciana defèn que “no es pot subjectivar la gravetat o no del perill, sinó que, esdevinguda la declaració administrativa de màxim risc, aquesta ha de determinar la suspensió de les actuacions judicials que requerisquen la presència dels ciutadans i dels professionals davant els òrgans judicials, doncs en un altre cas es posaria en risc la vida de les persones i els seus béns”.