Recorren l’arxivament de la causa oberta a València per tortures en el Franquisme

Esta decisió l'ha pres el col·lectiu Acció Ciutadana Contra la Impunitat del Franquisme/Plataforma de Suport a la Querella Argentina-País Valencià.

PublicitatAVL

El col·lectiu Acció Ciutadana Contra la Impunitat del Franquisme/Plataforma de Suport a la Querella Argentina-País Valencià ha recorregut l’arxivament de la causa oberta a València per tortures i altres delictes contra la integritat moral durant el Franquisme.

Així ho ha anunciat este dijous la portaveu del col·lectiu, Lucila Aragó, en una roda de premsa en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València en la qual s’ha presentat la taula redona ‘Impunitat i víctimes de crims d’Estat i de l’extrema dreta en la Transició’ que tindrà lloc esta vesprada.

PublicitatRovira  

Aragó ha estat acompanyada per l’escriptor i coordinador del Fòrum de Debats, Alfons Cervera; la presidenta d’Acció Ciutadana, Llum Quiñonera; i Sabino Quadra, representant de ‘San Fermines 78 gogoan‘, exdiputat d’Amaiur i autor del llibre ‘No us importe matar’.

La passada setmana, el Jutjat d’Instrucció número 15 de València va arxivar per prescripció i sobre la base de la Llei d’Amnistia del 1977 el procediment obert per tortures durant el Franquisme. Fiscalia ja havia sol·licitat el sobreseïment de les actuacions.

Acció Ciutadana havia presentat sis querelles. Una d’elles, representada per la cooperativa El Rogle, estava dirigida contra diversos policies adscrits el 1971 a la Brigada Polític Social franquista de la ciutat, entre ells, al qui denominen el ‘Billy el niño‘ valencià.

Davant l’arxiu, l’organització ha recorregut en entendre que els crims de lesa humanitat no prescriuen i en qüestionar l’existència de les lleis d’amnistia: “Estos crims no han de prescriure”, ha insistit Aragó. “Hem de seguir avant i anem a internacionalitzar, si és necessari, les nostres querelles”, ha avançat.

Respecte al procediment obert en un jutjat d’Argentina, en el marc de la coneguda com a ‘Querella Argentina’, Aragó ha recordat que Rodolfo Martín Vila, qui va ser ministre de l’Interior durant part del Franquisme, figura com a querellat i està previst que la jutgessa li prenga declaració el pròxim mes de març.