Recuperen 13 àmfores romanes que decoraven una botiga de congelats a Santa Pola

Les àmfores, datades del segle I, van ser trobades pels agents en una inspecció a un establiment de productes pesquers congelats.

La Guàrdia Civil, amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Comunitat Valenciana, ha recuperat 13 àmfores romanes, possiblement de segle I, així com una àncora metàl·lica de l’XVIII, que es trobaven en una botiga de productes pesquers congelats .

La investigació va començar després de realitzar, els agents de SEPRONA de la Guàrdia Civil, una inspecció rutinària en un establiment d’emmagatzematge i comercialització de productes pesquers congelats a Santa Pola (Alacant). Els agents van observar diverses àmfores de ceràmica, en diferents punts de les instal·lacions, una àncora metàl·lica i una placa calcària amb una inscripció, peces que, a primera vista, podrien tenir una antiguitat considerable.

La Guàrdia Civil investiga ara a propietari de l’establiment i al seu fill com a presumptes autors d’un delicte contra el patrimoni històric i un altre contra el patrimoni i l’ordre socioeconòmic. Va ser este últim, qui va trobar els diferents objectes al mar mentre pescava i els va portar a la botiga del seu pare, on les tenien exposades com a elements decoratius.

Davant esta troballa, es va procedir a ressenyar la totalitat dels objectes trobats a la intervenció cautelar de tots ells.

El SEPRONA es va posar en contacte amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i, en un primer visionat de les imatges facilitades pels agents, es va determinar que podria tractar-se d’àmfores romanes de segle I, de gran valor patrimonial i, especialment, una d’elles, podria tenir una significativa importància, per la seua exclusivitat.

Després d’esta primera valoració, els objectes van ser traslladats al Museu de la Mar de Santa Pola, per al seu dipòsit i autenticació. Allà es va procedir a realitzar un reconeixement més exhaustiu de les peces intervingudes determinant-se, de manera preliminar, per diferents experts en la matèria, que es tractaven d’un total de 13 àmfores romanes de ceràmica, possiblement de segle I, les quals es troben en diferents estats de conservació, a més d’una àncora metàl·lica, previsiblement del segle XVIII i una placa en calcària amb inscripció “Este”.

Les àmfores podrien procedir de l’espoli de derelictes, sent part del patrimoni històric de l’arqueologia subaquàtica, tan present al litoral mediterrani i, per tant, estarien protegides.

En la seua majoria, es tractaria d’àmfores oleícoles, que eren utilitzades per al transport d’oli procedent de la zona bètica de la península i embarcades en el Portus Ilicitanus, per al seu trasllat a Roma. Altres també eren utilitzades per al transport de vi i de salses de peix. Per la morfologia que presentaven, podrien tractar-se d’àmfores dedicades a l’emmagatzematge i transport d’estos productes.

La Guàrdia Civil va procedir a instruir diligències a este veí Santa Pola i al seu fill, per presumptes autors d’un delicte contra el patrimoni històric i un altre delicte de receptació (és a dir, l’adquisició i / o tinença d’objectes sabent de la seua dubtosa o il·lícita procedència).
Les diligències es troben en els jutjats d’instrucció d’Elx.

Igualment, les diferents actes d’inspecció seran lliurades a la Conselleria de Salut Pública i Sanitat Universal i a la Conselleria d’Agricultura.

CatalanSpanish