‘Region of Valencia’, la marca turística de promoció internacional que continua generant crítiques

Els usuaris s'han queixat de “provincialisme” i de “rebaixar la identitat del poble”

La presència de la carrossa de la Comunitat Valenciana en l’Orgull LGTBI 2019 de Madrid ha generat certa polèmica. La intenció era reivindicar els drets del col·lectiu i promoure la Comunitat Valenciana com a destinació turística LGTBI, però el que ha rebut crítiques i cert malestar ha sigut que en ella es podia llegir ‘Region of Valencia’, la marca turística que utilitza este territori per a promocionar-se internacionalment des de fa molts anys.

Fa 28 anys, es va proposar crear una marca turística que reflectira les diverses destinacions presents a la Comunitat Valenciana lligada al terme ‘Mediterrani’ en detriment de les utilitzades fins a eixe moment. L’objectiu era consensuar una marca que solucionara el problema del pes excessiu que el nom de València poguera tindre en la imatge exterior de l’oferta turística del territori valencià. Així i tot, el projecte ‘Mediterrània. La Comunitat Valenciana’ va fracassar a causa de les disputes electoralistes valencianes i es va tornar a les marques tradicionals.

Durant l’època en la qual Eduardo Zaplana era President (1995-2002), la marca turística que es va utilitzar per a promocionar la Comunitat a nivell internacional va ser ‘Land of Valencia’. L’expresident no va escatimar en recursos públics i va contractar al cantant Julio Iglesias per a ser la imatge de l’autonomia en el món, a pesar que l’única vinculació del compositor amb este territori va ser guanyar en 1968 el Festival de Benidorm, fet que va canviar la vida al cantant.

Després va arribar ‘Region of Valencia’, creada per l’Agència Valenciana de Turisme. Des de fa molts anys i també actualment s’ha estat utilitzant eixa denominació per a promocionar la Comunitat Valenciana més enllà de les fronteres nacionals, per la qual cosa no ha sigut posada pel Consell actual.

La carrossa de l’Orgull ha tornat a recordar eixa marca i ha portat amb ella diverses crítiques en les xarxes socials després d’un tuit on es veia a la vicepresidenta Mónica Oltra al costat de la consellera Mireia Mollà en l’Orgull de Madrid i de la resposta a este tuit de la vicepresidenta. Els usuaris s’han queixat de “provincialisme” i de “rebaixar la identitat del poble”, ja que no hi ha rastre d’Alacant i Castelló en eixa denominació.

ValenciàEspañol