sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El PSPV demana regular el fons que permetria recuperar 393 milions per la despesa sanitària de pacients desplaçats

El PSOE, a instàncies del grup del PSPV-PSOE en les Corts Generals, ha demanat al Govern, a través de dos esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat de 2018, que s’abone a les comunitats autònomes la despesa real de pacients nacionals desplaçats programats i que el corresponent abonament d’estos pacients i dels turistes nacionals es faça sense retards d’anys.

“El perjudici econòmic que ha suposat per la Generalitat la inoperància i falta d’engegada dels mecanismes de compensació ascendeix a 393 milions d’euros i anirà augmentant any a any”, ha explicat Herick Campos, coordinador de pressupostos del Grup del PSPV-PSOE en les Corts Generals, i ha afegit que “este problema és més greu en zones turístiques, com és el nostre cas, al que s’afegeix que siguem la comunitat autònoma pitjor finançada d’Espanya, per la qual cosa els retards tenen conseqüències directes en la capacitat inversora i de preparació de serveis sanitaris”.

El grup socialista ha presentat en les Corts Generals dues esmenes als PGE. Una d’elles insta al Govern a aprovar, en un termini de sis mesos, la regulació del Fons de Garantia Assistencial, mentre que l’altra esmena torna a establir una consignació pressupostària de 100 milions d’euros per al Fons de Cohesió Sanitària.

Campos recorda que, encara que el Fons de Garantia Assistencial (FOGA) es va crear l’any 2012, “les compensacions per assistència primària i receptes de farmàcia per desplaçats nacionals no es van començar a fer efectives fins a desembre de 2013, per la qual cosa ha quedat pendent abonar a la Generalitat 23,1 milions d’euros”. A això se li suma que no s’estiga liquidant el cost de l’assistència a pacients derivats entre comunitats autònomes amb caràcter programat, “un pagament que ha de realitzar el Govern i que, només en 2017, ja ascendeix a 66,3 milions d’euros”, ha explicat el dirigent socialista.

Així mateix, atés que en 2013 es va eliminar la consignació pressupostària del Fons de Cohesió Sanitària i es va establir un mecanisme d’ingressos per al Fondo a través d’aportacions de les CC.AA en funció dels pacients desplaçats que tractaven cadascuna, “hi ha hagut retards en les liquidacions el que ha provocat que la Generalitat deixés de rebre 11,3 milions d’euros en 2015 i 4,3 l’any 2016”, apunta Campos.

Recuperació del caràcter universal de la sanitat pública

El PSOE també ha sol·licitat que es deroguen tots els articles del Reial decret Llei 16/2012, que limitava el caràcter universal de la sanitat, per la qual cosa, en cas d’aprovar-se, la Generalitat podria deixar d’assumir l’atenció sanitària universal que garanteix a la Comunitat amb els seus propis fons.

En este sentit, Herick Campos ha demanat a Bonig i als dirigents del PPCV que deixen de ser “delegats de Gènova” a la Comunitat. “Estan canviant càrrecs per silenci, si no no s’entén que no solament callen, sinó que a més aplaudisquen que la Comunitat estiga a la cua de la inversió per habitant a Espanya, amb un dèficit d’inversió per 2018 de 334 milions d’euros”.

Últimas noticias

Contenido relacionado