Rehabiliten i recuperen campanes de Xàtiva després de més de 40 anys sense sonar

La Colla de Campaners de la Vall Blanca ha recuperat diverses campanes de la localitat valenciana de Xàtiva

xàtiva

La Colla de Campaners de la Vall Blanca, dedicada al volteig, repics i visites a campanars de diversos pobles de la comarca de la Vall d´Albaida i de la Comunitat Valenciana, ha recuperat diverses campanes de la localitat valenciana de Xàtiva, una de les quals portava més de quaranta anys sense sonar.

Es tracta d’una campana de l’antic convent de Sant Onofre, a Xàtiva, i la seua recuperació ha sigut possible “gràcies a una sèrie de reparacions, entre elles, l’engreixament dels rodaments i la instal·lació d’una cadena“, segons fonts de l’entitat.

Igualment, la Colla de Campaners ha recuperat una altra campana de l’ermita Dolç Nom de María, situada en el poblat de Bisquert, i pertanyent a Xàtiva. “Esta peça, datada en 1855, portava 10 anys sense sonar i gràcies a una revisió i unes reparacions menors ha tornat a fer-ho“, segons expliquen els campaners.

D’altra banda, la Colla també va recuperar el passat 29 de juny, festa de Sant Pere Apòstol, el toc manual de campanes de la parròquia Sant Pere Apòstol de Xàtiva. En el dia de la festa de la parròquia, van realitzar els tocs per a avisar de la missa solemne, així com en diferents moments de la celebració de l’eucaristia.

Amb estes accions, la Colla de Campaners de la Vall Blanca està recuperant el “patrimoni oblidat” de la ciutat de Xàtiva, on, segons detallen, “hi ha catalogades 11 campanes pertanyents a Sant Pere, Sant Onofre, l’ermita del Dolç Nom de María i la Col·legiata”. Així mateix, entre els seus projectes es troba localitzar altres 60 campanes del terme municipal “per a catalogar-les i estudiar el seu toc”, segons les mateixes fonts.

Publicitat