Diputació rebutja la construcció d’una residència per a discapacitats a Llíria

“Els qui deien que calia escoltar la veu d’un poble fan oïdes sordes a la mobilització ciutadana i només escolten la trucada d’auxili d’Oltra per a ocultar la seua desastrosa gestió”
Critica que el Consell i la Diputació pretenguen portar als menors a un edifici que no reuneix les condicions i presenta deficiències i negue el centre per a discapacitats que necessita Llíria i la seua comarca

La portaveu del Partit Popular en la Diputació de València, Mari Carmen Contelles, ha lamentat el rebuig per part dels grups polítics que sustenten el govern provincial –PSPV, Compromís, Podemos i Esquerra Unida (Ciutadans i No Adscrits s’han abstingut)- d’una proposta del Grup Popular per a finançar la construcció d’una residència per a discapacitats i centre de dia a Llíria, en lloc d’assumir el cost del centre de menors que pretén instal·lar la Generalitat en aquesta població.

En concret el Grup Popular havia proposat que es modificara la finalitat del conveni entre la Diputació i l’ajuntament de Llíria i els 910.478 euros consignats per a l’adequació de l’antiga presó com a centre de recepció de menors es destinaren a la construcció de la citada residència per a discapacitats i centre de dia que permetria cobrir les necessitats de Llíria i la seua comarca.

“Per a la comarca del Camp de Túria la prioritat és comptar amb una residència per a discapacitats i centre de dia, però la vicepresidenta de la Diputació, María Josep Amigó, sembla obstinada a recuperar el vell immoble de l’antiga presó de Llíria, sobre el qual els tècnics que assessoren l’ajuntament ja han emés les seues reserves, per a salvar la cara de Mónica Oltra i la seua desaguisat en l’atenció a menors”, ha assenyalat Mari Carmen Contelles.

Tampoc la ubicació per al centre de menors anunciat per Oltra i Amigó és l’adequada per a la integració social i l’atenció que requereixen dits menors per la seua distància dels centres educatius i sanitaris i la falta de comunicacions mitjançant transport públic.

La portaveu popular ha criticat que “els qui deien que calia escoltar la veu del poble fan ara oïdes sordes a les demandes del poble i a la important mobilització ciutadana en favor del centre de discapacitats, i només escolten la veu d’Oltra demanant auxili perquè algú acudisca a rescatar-la per la seua incapacitat per a gestionar”.

Contelles ha reclamat a la vicepresidenta del Consell “que assumisca la seua responsabilitat i cuide dels menors tutelats pel Consell en lloc de tapar el problema portant als menors a un edifici que no reuneix les condicions i que presenta deficiències”.

“No estem en contra dels centres de menors, ni nosaltres ni els ciutadans del Camp de Túria com Oltra ha tractat de fer veure per a ocultar la seua incapacitat –ha subratllat-. Estem a favor que Oltra assumisca la seua responsabilitat i que els menors siguen atesos en centres que reunisquen totes les garanties. I estem a favor que el Camp de Túria compte amb les instal·lacions que necessita en matèria d’atenció a discapacitats”.

En aquest sentit, ha subratllat que existeix un acord aprovat per tots els grups municipals per a la construcció del centre d’atenció a discapacitats i els terrenys ja estan a la disposició de la Generalitat, de manera que “l’única cosa que falta és que Ximo Puig i Mónica Oltra tinguen la sensibilitat suficient per a construir-ho. I que els grups que donen suport al Govern provincial tinguen la sensibilitat suficient per a destinar el finançament necessari per a açò”.

Contelles ha explicat que la comarca del Camp de Túria té més de 160.000 habitants i existeix, a més, un nombre important de persones amb algun tipus de discapacitat severa, veïns que requerisquen una atenció especial i personalitzada que avui dia és molt escassa, la qual cosa genera també un greu perjudici a ells i als seus familiars que veuen com les seues necessitats no són ateses amb l’efectivitat necessària.

“La prestació dels serveis necessaris resulta molt més eficaç i eficient quan existeix un espai físic comú on oferir atenció especialitzada i professional, maximitzant recursos i evitant que cada municipi haja d’articular mesures pel seu compte per a l’atenció a aquestes persones”, ha manifestat.

Cal recordar que ja en 2011 es van iniciar les gestions per a la cessió del sòl necessari per a construcció de la residència per a discapacitats com a resultat de l’acord de tots els grups, i a més es va redactar un projecte supervisat i validat pels tècnics de la conselleria de Benestar Social.

Al ple d’avui de la Diputació de València en el qual s’ha debatut aquesta proposta han assistit una vintena de representants de les diferents plataformes ciutadanes i associacions de pares i mares de xiquets amb discapacitat de Llíria i de la comarca del Camp de Túria.

CatalanSpanish