```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

[:es]Los residuos sanitarios peligrosos se acumulan en los hospitales valencianos[:ca]Els residus sanitaris perillosos s’acumulen als hospitals valencians[:]

Desde la Consellería de Sanidad han admitido el problema y han afirmado que trabajan para mejorar la situación.

[:es]Con la pandemia se ha desbordado la presión hospitalaria y se ha duplicado la producción de residuos sanitarios, cosa que ha provocado una saturación del sistema de recogida y de tratamiento de este tipo de basura que se acumula en los hospitales de todo el territorio, según han denunciado los sindicatos CCOO y CGT.

Desde la Consellería de Sanidad han admitido el problema y han afirmado que trabajan para mejorar la situación. Los residuos que genera la sanidad, llamados residuos de tipos 3, son considerados peligrosos porque pueden ser infecciosos y contaminantes. Por eso requieren una gestión y un tratamiento especiales. Se trata principalmente de batas, mascarillas, guantes y otros equipos individuales, traveseros, jeringuillas y agujas.

Los desechos se acumulan a los exteriores del Hospital Clínico de València y del Hospital General de Alicante, y también a los sótanos del Hospital de San Juan, según han denunciado los sindicatos CGT y CCOO.

La CGT ha denunciado en un comunicado de prensa que en el Hospital Clínico de València los residuos Covid-19 y otros pacientes aislados por enfermedades infecciosas “se acumulan en la zona exterior junto a las instalaciones deportivas de la Universitat de València”. Según el sindicato se trata de un “incumplimiento de la normativa vigente sobre residuos contaminantes” porque la empresa encargada de retirarlos, Consensur, ha informado que no dispone de lugar para almacenarlos o destruirlos.

Sanidad admite el problema

Desde la Consellería de Sanidad Universal han admitido el problema. Según Carmelina Pla, directora general de Alta Tecnología, Inversiones e Infraestructuras, se ha ampliado el servicio a través de un contrato de emergencia. “Se ha aumentado al máximo la capacidad de la empresa de recogida y se ha contratado otra porque le apoyo”, ha afirmado este martes.

También ha explicado que Sanidad está trabajando de forma coordinada con la dirección general de Medio Ambiente para habilitar nuevos espacios logísticos, y que están estudiando “qué nuevas medidas hay que implementar para gestionar los residuos todavía más rápidamente”.

Por su parte, la consejera de Sanidad Universal, Ana Barceló, ha explicado en rueda de prensa que parte del aumento de la cantidad de residuos se debe al hecho que la gestión de los desechos de las residencias bajo vigilancia activa de control sanitario pasan a ser también competencia de la consellería.

Además, ha anunciado que “hoy mismo” se está procediendo a la retirada de los residuos acumulados tanto a Hospital Clínico de València como al General de Alicante, que se completará los próximos días.[:ca]Amb la pandèmia s’ha desbordat la pressió hospitalària i s’ha duplicat la producció de residus sanitaris, cosa que ha provocat una saturació del sistema de recollida i de tractament d’esta mena de fem que s’acumula als hospitals de tot el territori, segons han denunciat els sindicats CCOO i CGT.

Des de la Conselleria de Sanitat han admés el problema i han afirmat que treballen per a millorar la situació. Els residus que genera la sanitat, anomenats residus de tipus 3, són considerats perillosos perquè poden ser infecciosos i contaminants. Per això requereixen una gestió i un tractament especials. Es tracta principalment de bates, màscares, guants i altres equips individuals, travessers, xeringues i agulles.

Les deixalles s’acumulen als exteriors de l’Hospital Clínic de València i de l’Hospital General d’Alacant, i també als soterranis de l’Hospital de Sant Joan, segons han denunciat els sindicats CGT i CCOO.

La CGT ha denunciat en un comunicat de premsa que a l’Hospital Clínic de València els residus Covid-19 i altres pacients aïllats per malalties infeccioses “s’acumulen en la zona exterior al costat de les instal·lacions esportives de la Universitat de València”. Segons el sindicat es tracta d’un “incompliment de la normativa vigent sobre residus contaminants” perquè l’empresa encarregada de retirar-los, Consensur, ha informat que no disposa de lloc per a emmagatzemar-los o destruir-los.

Sanitat admet el problema

Des de la Conselleria de Sanitat Universal han admés el problema. Segons Carmelina Pla, directora general d’Alta Tecnologia, Inversions i Infraestructures, s’ha ampliat el servei a través d’un contracte d’emergència. “S’ha augmentat al màxim la capacitat de l’empresa de recollida i s’ha contractat una altra perquè li done suport”, ha afirmat este dimarts.

També ha explicat que Sanitat està treballant de manera coordinada amb la direcció general de Medi Ambient per a habilitar nous espais logístics, i que estan estudiant “quines noves mesures cal implementar per a gestionar els residus encara més ràpidament”.

Per part seua, la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha explicat en roda de premsa que part de l’augment de la quantitat de residus es deu al fet que la gestió de les deixalles de les residències sota vigilància activa de control sanitari passen a ser també competència de la conselleria.

A més, ha anunciat que “hui mateix” s’està procedint a la retirada dels residus acumulats tant a Hospital Clínic de València com al General d’Alacant, que es completarà els pròxims dies.[:]

Últimas noticias

Contenido relacionado