840 famílies de 56 municipis de la província es beneficien de les Unitats de Respir Familiar

Aquesta iniciativa s'ha consolidat com un recurs fonamental per a lluitar contra la despoblació a l'interior, complint amb el seu objectiu de permetre la conciliació laboral, personal i familiar.

Les Unitats de Respir Familiar de la Diputació de Castelló beneficien ja a 840 famílies de 56 municipis de la província. Amb açò, aquesta iniciativa s’ha consolidat com un recurs fonamental per a lluitar contra la despoblació a l’interior, complint amb el seu objectiu de permetre la conciliació laboral, personal dels familiars, que assumeixen la cura de persones majors o dependents, amb l’atenció i cura permanent que requereix. A més, col·laboren en la recuperació i manteniment de l’autonomia personal de les persones majors.

La diputada d’Acció Social, Elena Vicente-Ruiz, ha visitat diverses unitats per a conéixer les inquietuds dels seus treballadors i veure en primera persona el dia a dia d’aquest servei. “No hi ha millor prova de la utilitat d’aquest servei que l’alta demanda que s’ha generat en tots els pobles en els quals s’ha engegat i el gran interés de molts alcaldes per acollir en els seus pobles una unitat de respir familiar”.
“He conegut casos en els quals aquestes unitats han decantat la decisió de quedar-se a viure en el poble per a famílies que ja es plantejaven deixar el seu habitatge per falta de recursos en aquest sentit. La cura de les persones majors, igual que ocorre amb les ‘escoles matineres’, és en molts casos motiu d’incompatibilitat d’horaris laborals per a familiars, i el fet de poder generar recursos en els pobles per a conciliar i per a millorar la qualitat de vida de les nostres persones majors és motiu de satisfacció perquè complim amb el nostre objectiu d’igualar oportunitats i recursos en tota la província i millorar la qualitat de vida en els pobles de Castelló”, ha explicat Vicente-Ruiz.

Cal assenyalar que a més dels objectius ja citats d’aquestes Unitats de Respir Familiar, es constitueixen en un marc adequat en l’entorn immediat de l’usuari per al desenvolupament de les relacions personals i socials, faciliten la permanència de l’ancià en el seu entorn habitual així com les prestacions bàsiques relatives a la higiene, salut, informació i orientació, activitats recreatives i socials, a més d’assessorar a les famílies en l’adquisició d’habilitats en la cura de les persones.

Per al pressupost de 2018 la Diputació ha consignat una partida de 480.000 euros, que contempla tant el manteniment dels centres ja habilitats, com l’engegada de 10 noves Unitats de Respir Familiar.

CatalanSpanish