martes, 19 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Restaurades la Torre de la Presó i el Forn de Benassal

Javier Moliner va inaugurar ahir de vesprada la restauració de dos espais emblemàtics de Benassal: La Torre de la Presó i el Forn de Dalt. Amb una inversió de 350.000 euros, el Govern Provincial impulsa el turisme cultural en aquest municipi de L´Alt Maestrat posant en valor la història dels seus municipis.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha explicat en la inauguració d’ambdues actuacions en el municipi “l’important que és conèixer el valor del que tenim, restaurar aquells edificis que segles arrere van donar a la nostra terra el significat que ara té. No solament és important per a conèixer la nostra història, sinó per a posar-la en valor com un important recurs turístic, dinamitzador de l’activitat dels nostres pobles per a donar-los noves oportunitats de vida als seus veïns durant tot l’any. Així, al mateix temps que vam mostrar als quals vénen de fora la nostra singularitat com a poble ajudem al fet que es mantinga la població en aquests municipis que fan de la nostra província un lloc únic”.

cal assenyalar que tots dos edificis pertanyen al segle XIV i tenen gran rellevància històrica a Benassal, i és per açò que la seua visita ja es va a incloure en el circuit turístic cultural que ofereix el municipi. Així ho ha indicat també l’alcaldessa de Benassal, Mari Luz Monterde, qui ha posat en valor que “el poble recupere dos espais tan emblemàtics com aquests i poder obrir-los a tots els veïns i visitants després de tants anys. Ara toca seguir treballant per a incloure aquests edificis en el nostre circuit turístic i posar-los en valor des de la cultura local perquè tots els veïns se senten orgullosos”.

1,7 milions per a posar en valor la història dels nostres pobles
La Diputació de Castelló ha executat durant 2015 un complet programa d’actuacions dirigides a la recuperació i posada en valor del patrimoni històric i cultural dels municipis com a aposta per posicionar la singularitat castellonenca en cadascuna de les seues expressions artístiques i patrimonials. Així, la institució destinarà un total d’1.692.276 euros d’inversió de l’ambiciós pressupost de cultura per a 2015, d’un total de set milions d’euros, als programes de Restauració, Arqueologia, Protecció del Patrimoni Històric-Artístic i la rehabilitació d’edificis històrics i emblemàtics de nou municipis.

Les actuacions més recents són les que el servei de Restauració i Conservació està duent a terme en l’ermita de Sant Antonio de Vilafermosa, on els tècnics han confirmat l’enorme valor i transcendència de les pintures que han trobat, pertanyents a l’últim terç del segle XV.

També en la Concatedral de Castelló, amb l’aportació de la qual la Diputació contribueix a millorar el patrimoni històric i cultural de la ciutat en el projecte global dissenyat per l’artista Vicente Traver Calçada per al Retaule de l’Altar Major recentment instal·lat en la seua primera fase. La institució provincial ja ha confirmat la seua col·laboració per a la següent fase a realitzar durant 2016.

També en el cas de la Basílica de Vila-real la Diputació ha tornat a donar un nou impuls al turisme religiós en concloure enguany la restauració de dues emblemàtiques imatges del Museu El Pouet del Sant en la Basílica de Sant Pascual: la Imatge de Vestir i La Dolorosa.

I no cal oblidar l’important treball de rehabilitació arquitectònica que la Diputació ha conclòs ja en el Castell de Peníscola com a part del Pla Director en el qual seguirà invertint fins als 4,5 milions d’euros compromesos en aquest projecte. La rehabilitació enriqueix ja la visita del Castell gràcies a la incorporació de detalls inèdits fins ara desconeguts de les habitacions pontifícies del Papa Lluna en l’edifici i l’origen del qual es remunta al segle XIII. Aquests treballs de rehabilitació que ara conclouen han inclòs la restauració del patrimoni del castell així com de part del parc d’artilleria i la renovació de l’oferta museográfica amb l’objectiu que aquesta fortalesa recupere tot la seua esplendor i siga el més atractiva possible per al visitant.

Foment del turisme cultural i religiós castellonenc
El treball de la recuperació patrimonial realitzat per la Diputació va unit a l’organització i participació en diverses exposicions que acosten aqueix patrimoni recuperat als ciutadans de la província i turistes d’altres zones.
Així, el Servei de Restauració de la Diputació ha participat activament en la Fira MART d’Art Contemporani celebrada a Castelló i col·labora de forma continuada amb diferents museus de la província com el de Belles arts de Castelló, el Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés o el Museu del Pouet del Sant de Vila-real.

Últimas noticias

Contenido relacionado