Reyes Martí va fer vibrar la plaça dels Estels en la primera mascletada de les Fogueres del 90 Aniversari

L'alacantí Pedro Luís Sirvent serà l'encarregat de la mascletada d'aquest diumenge 3 de juny retent homenatge als foguerers

Reyes Martí va disparar la primera mascletada de les Fogueres del 90 Aniversari en la plaça dels Estels. El color morat dels petards suposava una picada d’ullet i al·legat contra la violència de gènere. L’alacantí Pedro Luis Sirvent protagonitzarà la mascletada del diumenge 3 de juny que retrà homenatge a tots els foguerers. Per la seua banda, les mascletades dels dies 9 i 10 de juny retran homenatge als barraquers i als artistes de fogueres, respectivament. A més d’aquestes quatre mascletada fora de concurs, enguany es realitzaran un total de nou trets, una per cada deu anys de Fogueres, que tindran lloc des del 16 al 24 de juny.

Reyes Martí Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Per a la protecció i compliment en les mesures de seguretat establides ho formaran durant les mascletades un equip humà i material compost per 14 bombers amb dos vehicles, 30 agents de Policia Local – 15 vehicles de Policia Local – tanques protectores i accessoris en nombre suficient per al tancament de les zones de llançament i seguretat, i 16 membres de l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil Local. El Departament Tècnic de Protecció Civil i Gestió d’Emergències ha dissenyat per a l’àrea de seguretat un Protocol d’actuació Municipal tant per a la instal·lació com per al tret de les mascletades. Segons fonts del consistori alacantí, el Pla de Seguretat de les mascletades estableix un centre de coordinació i suport a les tasques d’emergència, i un lloc de comandament avançat, i protecció Civil que disposarà en totes les mascletades d’ambulàncies amb un metge i dos ATS. Els bombers van supervisar en tot moment el material pirotècnic i ho realitzaren en totes les mascletades, complint així el Reglament d’articles pirotècnics i cartutxera, com de l’Ordenança Reguladora de Tret de Focs d’Artifici en el Municipi d’Alacant, actualment en vigor.

PublicitatAVL
Reyes Martí Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Prèviament a l’inici del tret, els bombers van verificar les zones de foc i seguretat, reconeixement de façanes d’edificis, portals, i reculades de guals, buits, instal·lacions en via pública, mobiliari urbà. Així mateix, des de Policia Local d’Alacant es va establir un control policial en el Passeig Federico Soto, tram entre Estels i calle Pintor Cabrera, i en carrer General O’Donel, en funcions de seguretat pública, control d’accessos a les zones restringides de la Plaça i control de tràfic i estacionament dels vehicles autoritzats. Es va verificar el clos de la zona de focs de l’espectacle que estiguera a la distància marcada en el mateix Pla d’Emergència, amb la consegüent prohibició d’accés a la zona de focs del personal no autoritzat, així com la vigilància de les condicions d’ocupació de les zones destinades al públic en els voltants de la zona de l’esdeveniment d’acord amb les autoritzacions. Es va establir vigilància durant la instal·lació d’artificis, tant de la zona de focs com de la de seguretat durant el muntatge, amb la consegüent prohibició d’accés a ambdues zones de qualsevol persona aliena a l’empresa pirotècnica. Una vigilància i engegada dels desviaments del tràfic rodat i de vianants.

Reyes Martí Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Els veïns dels habitatges afectats per la zona de seguretat pirotècnica, tenen l’avís del tancament de finestres i balconades en la línia de façana que aboca sobre la zona de focs durant el tret. També l’avís estableix la retirada dels vehicles que es troben estacionats a l’interior de la zona de seguretat, des de l’inici de la instal·lació dels artificis. L’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil de l’Ajuntament d’Alacant són els encarregats de col·laborar en la vigilància i inspecció del compliment de distàncies del clos de Seguretat amb la Policia Local, atenent l’emplaçament de 3 punts d’atenció en primers auxilis. Abans del tret s’ha constituït un Lloc de Comandament Preventiu (PMP) en el pas de vianants existent entre la plaça dels Estels i l’accés per als vianants a l’estació del TRAM i en el Passeig de Federico Soto. Aquest lloc està integrat, per l’Encarregat de l’Entitat Organitzadora, els responsables dels Serveis que componen el dispositiu preventiu, SPEIS, Policia Local, Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil Local, Festes i Empresa Pirotècnica, i si escau, altres cossos i/o forces de seguretat o Serveis que es troben realitzant funcions en l’àmbit de les seues respectives competències, sent el comandament del SPEIS el responsable del dispositiu i per tant el Director del PMP, açò a l’efecte del compliment de la normativa aplicable, així com de les condicions d’aquest protocol. Una vegada que va finalitzar el tret, els responsables de cada unitat d’intervenció, i un representant de l’empresa pirotècnica, es mantindrien en el Lloc de Comandament Preventiu, establit en el pas de vianants existent entre la plaça dels Estels i l’accés per als vianants a l’estació del TRAM en el Passeig de Federico Soto, per a la correcta coordinació de l’obertura de la zona de seguretat.

Esta publicació està disponible en : Valencià