La Ribera destina 3,2 milions d’euros a l’adquisició d’un nou accelerador lineal

Permetrà tractar els tumors amb major precisió, amb una més alta taxa de dosi de radiació i en un menor període de temps

Acelerador lineal
Actualitat Valenciana

L’Hospital Universitari de la Ribera ha destinat 3,2 milions d’euros a l’adquisició d’un nou accelerador lineal, que es preveu que estiga instal·lat en el centre hospitalari abans de finals d’any.

Este accelerador, que substituirà a l’equip que es va adquirir l’any 2000, és un True Beam (fes vertader, en anglés), que és com es coneix a l’última generació d’acceleradors lineals que existeixen en el mercat. Així, l’adquisició d’este, suposa incorporar a la Ribera la més avançada tecnologia en l’àmbit de la Radioteràpia.

Esta tècnica consisteix en l’alliberament d’un feix de radiació que destrueix els tumors, podent utilitzar-se sola o en combinació amb cirurgia i/o quimioteràpia. Es tracta d’un procediment ambulatori i no invasiu que no requereix anestèsia.

L’equip adquirit per l’Hospital de la Ribera permetrà tractar amb Radioteràpia a més de 700 pacients a l’any amb tot tipus de càncers primaris i metastàtics. A més, amb este accelerador lineal el centre hospitalari podrà realitzar radiocirugía de tumors benignes i malignes del sistema nerviós central.

Segons ha destacat el cap del Servei de Radioteràpia de l’Hospital Universitari de la Ribera, Miguel Soler, “es tracta d’un equip de molt alta precisió, que ens permetrà donar als tumors dosis de radiació molt elevades sense a penes danyar el teixit sa, la qual cosa farà possible reduir el nombre de sessions a les quals s’ha de sotmetre el pacient, escurçant, així, els temps de tractament”.

Al costat d’este avantatge, “l’equip permet localitzar amb total precisió la lesió que volem tractar”. Així, l’equip porta incorporat un TAC que permet localitzar, en tot moment, on es troba el tumor mentre el pacient rep el tractament i, per tant, adaptar l’enviament de la radiació a qualsevol moviment intern o extern del pacient.

En este sentit, l’accelerador lineal incorpora una taula robotitzada que “permet col·locar al pacient en el punt que indiquen els especialistes en Radioteràpia amb precisió mil·limètrica”, ha destacat Soler.

Així mateix, “este accelerador lineal ens permetrà mesurar a cada moment la dosi de radiació que està rebent el tumor, de manera que els facultatius guanyem en confiança, ja que tenim la certesa absoluta que el tumor està rebent la dosi que prèviament s’ha prescrit per al pacient”.

L’equip ha sigut adquirit amb un programari que facilitarà la connexió de l’accelerador lineal amb la resta d’equips de diagnòstic i tractament de l’Hospital (ressonàncies, PET-TC, planificadors), la qual cosa farà possible guanyar en agilitat a l’hora de planificar el tractament de Radioteràpia.

Publicitat