Ricard Camarena aconsegueix el segon estel Michelin en el seu restaurant insígnia a València

El cuiner valencià Ricard Camarena ha aconseguit que el seu restaurant homònim, allotjat en l'ambiciós espai cultural Bombes Gens de València, lluïsca ja dos estels en la Guia Michelin Espanya & Portugal 2019, presentada aquest dimecres a Lisboa.

El cuiner valencià Ricard Camarena ha aconseguit que el seu restaurant homònim, allotjat en l’ambiciós espai cultural Bombes Gens de València, lluïsca ja dos estels en la Guia Michelin Espanya & Portugal 2019, presentada aquest dimecres a Lisboa.

Sobre el “original” Ricard Camarena Restaurant, que es va mudar al juny de 2017 des del barri de Ruzafa al Bombes Gens Centre d’Art, la guia lloa una cuina amb predomini vegetal gràcies al treball que desenvolupa amb agricultors del seu entorn.

Camarena compta amb altres dos restaurants a València (Canalla Bistro i Habitual) i un a Madrid (Canalla Bistro, dins de l’espai gastronòmic Platea).

Entre altres novetats de la Guia Michelin referides a la Comunitat Valenciana figuren, entre els “nous enclavaments d’interès gastronòmic”, la Costa Blanca d’Alacant i concretament Calp. Aquesta localitat costanera suma ja tres restaurants estavellats amb la incorporació de Beat i Orobianco a Audrey’s by Rafa Soler.

També a Alacant es reconeix a un lloc centenari, El Xato de La Nucia per evolucionar i enriquir el receptari alacantí tradicional.

Espanya suma un nou tres estels amb Dani García Restaurant (Marbella, Màlaga) en la citada Guia Michelin, que atorga el segon estel a quatre restaurants i la primera a 25.
Els nous “biestrellats” són Cuina Germans Torres a Barcelona, dels mediàtics bessons Sergio i Javier, que conserven així la qualificació assolida en el ja tancat Dos Cels; El Molino de Urdániz en Urdaitz (Navarra); Ricard Camarena Restaurant a València i Ànima (Lisboa).

Vint-i-cinc restaurants aconsegueixen el seu primer estel a Madrid (la que més aconsegueix en aquesta categoria, cinc), Andalusia, Catalunya, Comunitat Valenciana, País Basc, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Galícia, La Rioja i Aragó, a més de Sintra, Bragança i Guimarãés a Portugal, de manera que la guia contempla 190 establiments amb aquesta categoria.

Malgrat el nou “triestrellat”, Espanya es manté en els onze en aquesta categoria -cap a Portugal- pel tancament el passat octubre de Sant Pau, de Carme Ruscalleda en la província de Barcelona.

El de Marbella Dani García, amb més de 20 anys en la professió, es converteix en el primer “triestrellat” de Màlaga i en el segon d’Andalusia -l’any passat la va aconseguir Aponiente (Cadis)- gràcies a una cuina contemporània que beu de la tradició andalusa.

Dels germans Sergio i Javier Torres destaquen els inspectors que han integrat els fogons en l’experiència culinària del comensal en convertir el seu restaurant en “una gran cuina oberta amb taules”, i de David Yárnoz, que “a força de talent i personalitat desenvolupa una cuina creativa que exalta els productes de proximitat de Navarra” a Molino de Urdániz.

A Portugal, Henrique Sá Pessoa, d’Ànima, situat en el lisboeta barri de Chiado, els ha “captivat” amb una proposta “molt tècnica, divertida i repleta de matisos”, amb bocades que els han portat a “viatjar en el temps i en l’espai” perquè s’arrelen en la tradició i incorporen sabors d’altres latituds.

En la gala celebrada per primera vegada fora d’Espanya, en el Pavilhão Carlos Lopes de Lisboa i amb presència de diverses autoritats lusitanes, el director de la Guia Michelin Espanya & Portugal, José Vallés, va destacar que tres dels primers estels es vagen a llocs oberts “per xefs ja consagrats”, com Martín Berasategui, que suma deu “lluentors” en aconseguir un per a Oria (Barcelona) i un altre per a ema Be Garrot (Sant Sebastià).

Les altres dues són per a Eneko Bilbao, de Eneko Atxa, els restaurants de les quals sumen ja cinc estels, i per a Terra de S’Agaró (Girona), de Paco Pérez, qui té dues a Miramar, en la localitat gironina de Llançà.

Vallés també va subratllar que cinc d’aqueixos nous “macarons” van per a Madrid, que ha fet de la “diversitat una dels seus senyals d’identitat”: Jou, La Tasquería, Clos Madrid i El Corral de la Moreria Gastronòmic s’estrenen, mentre que L’Hivernacle de Rodrigo del Carrer la conserva en el seu recent trasllat a la capital des de Collado Mitjà.

La proposta “arrelada i actual” amb pocs ingredients i molta tècnica de Bagá a Jaén, la “original fusió” entre la gastronomia francesa i l’andalusa de LÚ Cuina i Ànima a Jerez (Cadis); la cuina marina de la Barra de Carles Abellán (Barcelona); la creativa “amb ànim de sorprendre” de Etxanobe Atelier (Bilbao) i la de secà de Trivi (Conca) aconsegueixen el primer “macaron”.

També Pablo (León) amb la seua cuina lleonesa d’avantguarda; Ikaro, a Logronyo (La Rioja), per la seua “visió molt moderna de la gastronomia de La Rioja”; A Tafona, a Santiago de Compostel·la (la Corunya), amb hort propi que nodreix una cuina moderna de base regional; El Molino de Alcuneza, prop de Sigüenza(Guadalajara), i la seua aposta pels productes serrans i Cankook (Saragossa) amb una gastronomia creativa i divertida.

A Portugal, Midori (Sintra) es converteix en el primer restaurant de cuina japonesa a aconseguir un estel, al que se sumen “llavors d’or gastronòmiques” com a G Pousada (Bragança), on es posa en valor la cuina moderna de la regió de Després de-us-Muntes, i A Cozinha de Guimarãés, que destil·la equilibri i sensibilitat.

L’edició de 2019 inclou 22 nous Bib Gourmand, categoria que reconeix una excel·lent relació qualitat-preu i suma 284 establiments.

Encara que s’han conservat estels per trasllats, també s’han perdut unes altres per tancaments i cinc per considerar els inspectors que no complien ja amb els paràmetres exigits: El Club Allard (Madrid) pansa de dues a una, i es queden sense cap La Cabra, també en la capital espanyola; Nectari (Barcelona), Les Torres (Osca) i Zaldiarán (Vitòria).

Publicitat