Ricardo Costa es lliura de la presó per la seua col·laboració en el cas Gürtel i en el de la presumpta ‘caixa b’ del PP

El jutge li imposa a canvi una multa de 192.000 euros i 365 hores de treballs comunitaris.

L’ex-secretari general del PPCV Ricardo Costa podrà eludir la condemna de quatre anys de presó dictada per l’Audiència Nacional en la causa del finançament il·legal del seu partit a canvi d’una multa de 192.000 euros i 365 hores de treball comunitari gràcies a la col·laboració que està prestant per a aclarir determinades peces del ‘cas Gürtel’ i de la presumpta ‘caixa b’ del PP.

Així ho determina el jutge de l’Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia, el mateix que el va condemnar, que considera que Costa ha col·laborat “d’una manera excepcional” amb la Justícia i que aquestes mesures de gràcia contribuiran a “fomentar la col·laboració per a atallar l’alifac de la denominada corrupció política o dels polítics”.

En el juí en l’Audiència Nacional, Costa va fer una declaració sorprenent, confessant que el PP valencià que ell dirigia juntament amb Francisco Camps s’havia finançat amb diners negres i que ell ho va saber des del principi i no va fer res per a evitar-ho.

Va ser condemnat fa just un any a quatre anys de presó per un delicte continuat de falsedat documental pel finançament irregular de les campanyes electorals del PP valencià dels anys 2007 i 2008. El magistrat ja va tindre en compte l’atenuant de confessió per a imposar-li eixa pena, si bé ara, davant la petició de la defensa, ha optat per lliurar-li de la presó.

PROCESSAMENT DE CAMPS

El jutge Vázquez Honrubia està d’acord amb la defensa, i així ha corroborat Anticorrupció, que després del juí, Costa “ha seguit col·laborant amb la Fiscalia i òrgans judicials si més no en tres procediments d’anàloga significació delictiva seguits a València”, açò és, els casos relacionats amb la construcció del circuit urbà de Fórmula I i el ‘cas Imelsa’ de corrupció en la Diputació de València.

També destaca la defensa que va declarar davant el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, que investiga el cas conegut com a ‘caixa b’ o ‘papers de Bárcenas’ sobre l’existència d’una comptabilitat paral·lela en el PP i que la seua col·laboració va permetre “reordenar i ampliar la investigació”, ja que el mateix De la Mata va reobrir la peça 5 del ‘cas Gürtel’ per la qual ja ha sigut processat Francisco Camps.

“Aquestes al·legacions defensives són corroborades per la pròpia Fiscalia Anticorrupció, que en el seu informe assenyala que el fiscal ha comprovat la conducta actual de col·laboració amb la Justícia, doncs s’ha constatat que Ricardo Costa ha protagonitzat uns mèrits que procedeix prendre en consideració”, explica la interlocutòria del magistrat.

“Per tant, sí pot considerar-se que aquesta rellevant i continuada col·laboració efectiva amb la Justícia pot i deu emmarcar-se en el principi essencial de reparació del dany, doncs tota aquesta col·laboració suposa una disminució del resultat antijurídic del delicte, és una forma de reparació del dany quan procura una restitució de l’ordre jurídic pertorbat, restaurant la confiança en aquest ordre”, remarca.

Açò sí, després d’argumentar que els delictes que va cometre van poder provocar “alarma social” i van afectar “interessos generals constitucionalment protegits”, el jutge està d’acord amb Fiscalia en què la suspensió de la condemna de presó es veja condicionada al pagament d’una nova multa, a més de la de 75.000 euros que ja li va imposar en sentència, i treballs comunitaris per a evitar que es puga “traslladar al condemnat una indesitjable sensació d’impunitat”.

ValenciàEspañol