Ricardo Costa assenyala Camps com a capitost del finançament il·legal del PPCV

L'exsecretari general del PPCV Ricardo Costa ha confessat hui que el partit es finançava "amb diner negre" i ha apuntat a l'expresident de la Generalitat Francisco Camps com el responsable del finançament irregular en les eleccions de 2007 i 2008

L’exsecretari general del PPCV Ricardo Costa ha confessat hui que el partit es finançava “amb diner negre” i ha apuntat a l’expresident de la Generalitat Francisco Camps com el responsable del finançament irregular en les eleccions de 2007 i 2008, si bé ha desvinculat d’açò a la direcció nacional. “Sí, és cert que el PP es finançava amb diner negre en les eleccions (municipals) de 2007”, ha dit Costa en el judici a la branca valenciana de la Gürtel en relació a eixos comicis, si bé després ha estés la pràctica a les autonòmiques de 2007 i a les generals de 2008.

Segons la seua versió, l’exvicepresident del Consell Víctor Campos li va cridar un dia al seu despatx i li va mostrar uns sobres amb diners en efectiu “lliurat per empresaris que tenen relacions amb l’administració o amb el partit” per “encàrrec” de Camps i de l’expresident de Les Corts Valencianes i exvicepresident del Consell, Juan Cotino.

Costa, la declaració del qual s’ha avançat a petició de la seua defensa “al fil de les declaracions” d’altres acusats que li van assenyalar a ell, ha precisat que va comentar estes circumstàncies amb l’extresorer Luis Bárcenas i que este va rebutjar eixa manera de finançament i li va dir: “Eixa és una pràctica prohibida en el PP a escala nacional i seria un Filesa II”. Ha explicat que els actes de campanya es pagaven a través de subvencions electorals “i en el cas del PP també amb aportacions en efectiu d’empresaris que tenien adjudicacions amb el govern valencià”.

“Sembla que era un sistema preestablit ja anteriorment”, ha prosseguit Costa, ja que l’exgerent del partit Cristina Ibáñez li va comunicar que Víctor Campos li feia “lliuraments de diners en efectiu d’empresaris”. I ha especificat que eixos diners s’anaven ingressant en comptes bancaris “amb un límit màxim de 3.000 euros” perquè en aquell moment la llei no deixava “fer donacions anònimes” per un import major.

Costa, que s’enfronta a una petició fiscal de 7 anys i 9 mesos de presó, ha responsabilitzat en tot moment a Camps com qui prenia “les decisions més importants” en campanya i qui va decidir encarregar els actes electorals a la filial valenciana de Gürtel, Orange Market. I ha fet referència a alguns actes en els quals va intervenir el president del Govern, Mariano Rajoy, en les eleccions de 2007 i 2008 que van ser organitzats per la direcció nacional del partit.

Ha dit que Camps va fer “peticions expresses” per a complementar els actes que organitzava Gènova, demanava “complements com a focs artificials, pantalles addicionals, animador, banda de música” i eixos encàrrecs, segons ell, van anar també pagats per empresaris.

Costa ha explicat que en la reunió que va mantenir el setembre de 2007 amb dos dels capitosts de la trama, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, el Bigotes, els va explicar que el partit no tenia “capacitat per a liquidar la resta del deute” amb Orange Market i que si volia cobrar havien de “parlar per indicació de Camps amb el vicepresident Vicente Rambla”.
Temps després va tornar a tenir una reunió amb Crespo en la seu del PP valencià on li va lliurar “personalment” diners en quantitats “explicades i comprovades”: “Amb açò queda saldada el deute del PP en les eleccions autonòmiques”.

A la fi de 2008, va tornar a tenir una trobada amb Crespo en la seu d’Orange Market en la qual -ha apuntat- este li va demanar “emetre una factura de 20.000 euros per a pagar despeses de Camps en peces de vestir” però ell es va negar. També ha esmentat que va haver-hi actes de l’exalcaldesa d’Alacant Sonia Castedo i de l’exalcaldesa d’Elda Adela Pedrosa que es van facturar per empresaris.