El projecte ‘Rice2Rice’ cerca convertir la palla de l’arròs en energia neteja

L'Institut Tecnològic de l'Energia (ITE) desenvolupa el projecte 'Rice2Rice', que cerca solucionar els problemes socials i mediambientals que provoca la gestió de la palla de l'arròs en convertir-la en "energia neta".

251
Dos agricultors treballen en un arrossar del Parc Natural de l'Albufera a València. EFE

L’Institut ha explicat en un comunicat que, després de finalitzar la recollida del gra d’arròs, pretenen crear un sistema de gestió “que integre la variable mediambiental” a través d’una millora de les tècniques de recollida, reaprofitament i revaloració de la palla de l’arròs. Este projecte és “completament imprescindible” en una regió com la valenciana, on es generen anualment entre 45.000 i 90.000 tones a l’any de palla provinent del cultiu de l’arròs.

A pesar que s’han dut a terme diverses iniciatives sobre les aplicacions de la palla de l’arròs, com a material de compostatge o aliment de bestiar, cap ha enfocat el problema des de la perspectiva de la retirada de la palla del camp, que és “el principal problema”. Per açò, els investigadors de l’ITE estudien la viabilitat tècnica, econòmica i mediambiental de la recollida de la palla d’arròs de manera sostenible, que elimine el dany col·lateral cap al medi ambient que provoca el fangueig (incorporació de la palla en el terreny). Així mateix, s’evita la problemàtica social de la crema, que afecta els veïns de les localitats adjacents del parc de l’Albufera.

En este sentit, el principal escull que es pretén atallar és la reducció de les emissions de gasos que contribueixen a este efecte hivernacle, així com el fum que comporta aquesta pràctica. Com han explicat els investigadors de l’ITE, “el bastió a conquistar del projecte radica en la recollida de la palla i el seu emmagatzematge”. “A més, cal tenir en compte que el terreny de l’Albufera no és fàcil per a treballar, sobretot en les zones baixes, on l’entrada de maquinària per a retirar la palla és més complicada”, han afegit.

Simultàniament, Rice2Rice estudia com utilitzar la palla d’arròs com a vector energètic i de moment, han dut a terme proves de valorització energètica de la palla en calderes de combustió amb resultats “molt prometedors”.

“L’èxit del projecte culminarà quan siguem capaços de solucionar el problema mediambiental i social de la retirada de la palla d’arròs i, a més, puguem convertir este residu en una font d’energia capaç de generar calor o electricitat de manera sostenible i rendible”, han explicat els investigadors. El projecte RICE2RICE està cofinançat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), i els fons FEDER, dins del Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana 2014-2020.