Rituals per a la Nit de Sant Joan (a casa)

Davant la prohibició, en la majoria de platges de tota Espanya, de la tradicional crema de fogueres de la nit mes curta i màgica de l'any (23 juny) podem adaptar-nos a altres plans alternatius a casa, per a poder realitzar el ritual "màgic" de crema del vell i obertura al nou.

Encara que la pandèmia sembla estar més controlada, almenys a Espanya, el coronavirus continua provocant conseqüències en l’àmbit social. La majoria d’ajuntaments han decidit prohibir l’accés a les platges per a la celebració dels rituals de la Nit de Sant Joan (23 juny) que inclouen la crema de fogueres i trobades multitudinàries enfront de la mar.

La Nit de Sant Joan és una festa coneguda mundialment, encara que està molt arrelada a Espanya, Portugal i països nòrdics. S’encenen fogueres enfront de la mar per a realitzar rituals purificadors amb l’arribada del solstici d’estiu.

Davant la situació d’emergència actual, hui hem d’adaptar-nos a la nova normalitat i optar per plans o llocs alternatius a les platges si volem realitzar aquest ritu ancestral.


Hi ha dos elements imprescindibles que no poden faltar en el ritual de la Nit de Sant Joan: l’aigua i el foc. Davant la impossibilitat de realitzar-ho a les platges, ací us deixem algunes propostes diferents:

CREMA DEL VELL

Si teniu una terrassa o balcó ampli, podeu ajuntar-vos amb diversos amics o familiars i fer el ritu energètic. Primer heu d’escriure en un paper el que voleu que desaparega de les vostres vides, tot això que no suma. Pors, culpes, dolor, tristesa, escassetat…I ho doblegau en 3 vegades (el número 3 és molt usat en el ritual de la Nit de Sant Joan, se salten tres ones, tres vegades sobre la foguera). Després podeu cremar aqueix paper a partir de les 00.00 en algun recipient no inflamable. Paper, una vela, un bol i precaució. Quan acabe de cremar-se, se li tira una mica d’aigua de la mar (que haureu recollit prèviament) i les cendres les tireu a un test de casa.

3 DESITJOS

Per a atraure nous canvis positius, salut, amor i bona sort també podeu fer el ritual dels 3 desitjos. De la mateixa forma que l’anterior. Si voleu emprendre un projecte, atraure l’amor o la bona sort, aquesta nit és el moment idoni per a projectar-lo, ja que s’activa l’energia de canvi. Podeu saltar tres vegades sobre el recipient demanant un desig en cada salt.

RITUAL ESTRELA DE DAVID

Estrela de 6 puntes: Encara que normalment es fa sobre l’arena i enfront de la mar, la podem fer a casa, bé usant guix, sal o fins i tot retallant-la en paper.

Estrela de David

Posem una vela en el mitjà (podem usar una solar o de piles), saltem quatre vegades per damunt de l’estrela: de Nord a Sud, d’Est a Oest, d’Oest a Est, i de Sud a Nord.

I en cada salt diem: “Que s’active en la meua vida la voluntat, l’amor, la saviesa i l’abundància”. Així activem l’energia de l’estrela de Salomó, que uneix els quatre elements (Foc, Terra, Aire i Aigua) que hi ha entre el cel i la terra.

ÚS D’HERBES MEDICINALS

Si viviu en el camp o podeu anar, una altra opció ideal és recol·lectar aqueixa nit espígol, el romer, alfàbega, el timó, lavanda o hipèric. Són plantes considerades protectores i que atrauen l’amor, la confiança i la sanació.

A part, molt utilitzades a infusions per a millorar problemes respiratoris o reduir nivells d’ansietat. Amb elles, també podeu elaborar saquitos per a armaris i calaixos o posar-los davall del coixí.

I els qui tingueu la fortuna de tindre una piscina a casa, podeu banyar-vos a partir de les 00.00 de la nit, per a netejar-vos energèticament, després d’haver fet algun dels rituals. Els altres, esperarem l’endemà per a fer-ho en la mar. Forma part de la nova normalitat.


Feliç Nit de Sant Joan!

CatalanSpanish