Rosa Pérez Garijo: “No podem esperar ni un minut més per reparar la memòria democràtica”

Pérez Garijo i l'alcaldessa de la ciutat, Diana Morant, han arreplegat les reivindicacions de l'Associació de Familiars de la Fossa de Gandia

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica Rosa Pérez Garijo, s’ha reunit a Gandia amb l’Associació de Familiars de la Fossa de Gandia per a escoltar les seues reivindicacions, centrades en la localització de la fossa al cementiri de la ciutat i la recuperació dels cossos dels seus familiars.

Pérez Garijo ha qualificat “d’imprescindible” tancar ferides. “Hi ha persones esperant 80 anys per trobar als seus familiars. No podem esperar ni un minut més. És una qüestió de dignitat, no ja dels familiars ni de les víctimes, que no la perderen mai, sinó d’un país que necessita recuperar eixa dignitat i reparar la memòria”.

La consellera ha recordat que, en els últims anys, ha estat fonamental el treball colze a colze entre els institucions en la tasca de recuperació de la memòria a municipis valencians, com és el cas de Gandia. “Cal demanar mil disculpes a les families de les víctimes per tots aquestos anys que han hagut d’esperar”, ha dit.

Localització de la fossa de Gandia

L’alcaldessa de la ciutat, Diana Morant, ha agraït als familiars “eixe pas endavant, que és d’una enorme valentia. És el reflexe d’una societat que necessita fer memòria i reparar”. Morant ha explicat que, en estos moments, es treballa amb hipòtesis sobre la ubicació de la fossa i la xifra de víctimes, que possiblement serien unes 62.

L’ajuntament ha encetat una consulta pública precisament perquè els veïns i veïnes de major edat puguen ajudar a trobar la localització. “Amb la consellera tenim una aliada per a reparar el dany i donar un poc de pau i justicia social. Com administracions que representem tenim l’obligació de fer-ho”, ha remarcat.

La presidenta de l’Associació de Familiars de la Fossa de Gandia, Nuria Martín, ha mostrat la seua satisfacció per la reunió, i ha agraït “que, per fi, es trenque l’oblit i la llei del silenci i puguem recuperar els cossos dels nostres familiars i contribuir a recuperar la memòria al nostre pais”

En este encontre, Pérez Garijo ha estat acompanyada també pel director general de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, Iñaki Pérez Rico, i el regidor de Qualitat Democràtica i Memòria Històrica, Nahuel González.

ValenciàEspañol