Àfrica es reivindica en el Rototom Sunsplash de Benicàssim

Debats guiats per les veus d'africans i afrodescendents, moda com a motor de canvi, tallers de ball tradicional i modern per a les postes de sol, un viatge musical de Níger al Senegal i sessions de DJ enriqueixen l'agenda d'African Village, una de la dotzena d'àrees culturals del Rototom Sunsplash de Benicàssim.

445
cama

Àfrica pren la paraula sobre aquest espai i durant set jornades, del 16 al 22 d’agost, compartirà la seua història, les seues cultures i les seues veus amb el públic de la macrocita reggae.

La programació diürna arrancarà cada dia en Abha (Casa de la Paraula en guineano), que de 16 a 18 hores i en col·laboració amb el col·lectiu afrodescendent United Minds ha programat xarrades i debats sobre temàtiques diverses, han informat des de l’organització del festival. Entre les taules redones programades figura “Referents. Històries de vida”, al costat de la diputada de Podemos Rita Bosaho, d’origen guineà; el youtuber senegalés Tiambou Laye; i el conegut com el griot del segle XXI César Brandon, escriptor, poeta i guanyador del televisiu Got Talent.

El feminisme des d’una perspectiva de dones negres posarà en comú la seua doble lluita en la reivindicació per la igualtat de drets i comptarà amb les veus d’Ángela Nzambi, escriptora i coordinadora de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) València; l’especialista en temàtica LGTBI Esther Makoyo i la ballarina Makady DHQ.

L’escriptor i activista de Senegal Mamadou Dia presentarà en Abha el projecte DefArt Jotna realitzat en Gandiol, al nord del país, un laboratori per al desenvolupament comunitari i la participació ciutadana per a empoderar a la població més jove mitjançant eines com la seua pròpia emissora de radi o una escola de cinema.
L’última jornada del festival, el 22, visibilitzarà els projectes presents en African Village, promoguts per col·lectius com United Minds, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, Espai AfroconcienciaBissapAfrica AdooluDiomcoop o l’agència de viatges social Tamalatravel.

La moda com a motor de canvi centrarà un altre dels actes més esperats de la setmana.
El 21 d’agost sobre la passarel·la del African Village desfilaran les propostes de dos projectes lligats al top manta: Diomcoop amb la marca Diambaar i el citat sindicat barceloní amb el seu segell Top Manta. Se sumarà Bissap, la sastreria de moda tradicional africana a València. La companyia etíop de circ social Fekat Circus inaugurarà les postes de sol en African Village, reservades per al ball en tots els seus vessants: del tradicional a la dansa contemporània.

Les vetlades de l’escenari més africà del recinte, African Stage, inclouran sis concerts i un viatge musical per Senegal, Níger, Camerun o Cuba. Estrenaran el cartell els sis músics de la formació nigeriana Studio Shap Shap, amb la seua fusió de ritmes tradicionals i electrònica, de paraula i cant. També s’uneixen els Germans Thioune (Senegal), l’única companyia africana d’arts escèniques radicada a Espanya de nivell professional; el quartet Elephant Tiny Obsesions (Camerun, Cuba); la cantant senegalesa Khady Seck; Nino Galissa (Guinea Bissau) o el músic cubà Kumar Sublevao-Beat.

A les matinades posaran ritme les sessions de dj com el polifacètic Sr Llobató; DJ Douds o el col·lectiu Ashanti!.