L’Audiència ordena investigar contractes de l’antiga RTVV amb el Villarreal

CGT ha demanat pericials sobre els contractes de cessió de drets esportius i col·laboració comercial de RTVV amb el Villarreal CF.

RTVV Canal 9

La secció cinquena de l’Audiència Provincial de València ha estimat un recurs del sindicat CGT i ha ordenat al jutjat d’Instrucció 6 de Paterna que investigue les relacions comercials entre l’extinta RTVV i la productora Alba Adriática, en el mateix marc de la recerca oberta sobre els contractes amb Triskel i el Villarreal Club de Futbol.

Este sindicat, que actua com a acusació popular en la causa oberta en els jutjats de Paterna per suposades irregularitats comeses en l’antiga Radiotelevisió Valenciana, ha demanat pericials sobre els contractes de cessió de drets esportius i col·laboració comercial de RTVV amb el Villarreal CF, o la compra a la productora Triskel de tres documentals el juliol de 2011 per prop de 650.000 euros.

Rovira  

Així mateix, ha reclamat que s’investigue el deute que la productora Alba Adriática va adquirir en 2008 amb RTVV per 1,7 milions d’euros “no justificats” en la realització del programa “Planta 25”.

Segons CGT, “després de ser reconeguda el deute l’any 2010 i sense cap tipus d’informe econòmic, la productora va lliurar a RTVV un altre programa a canvi del deute, quedant esta totalment cancel·lada per l’adquisició de ‘D’un temps a ara’“.
En conseqüència, reclama una pericial sobre “el valor real (legal) de la producció del programa Planta 25”, perquè “la contractació no sembla ajustada al preu de mercat, ja que es va pactar una quantitat de 2 milions d’euros, dels quals van quedar sense justificar 1.785.295 euros, quantitat que va passar desapercebuda durant dos anys dins de RTVV, fins que en 2010 el deute és reconegut perquè va ser revelada per la Sindicatura de Comptes, però no satisfeta”.

També demana que s’investigue “el valor real (legal) de la producció del programa ‘D’un temps a ara’“, perquè “després de no haver-se pagat el deute d’1.785.295 euros, es cancel·la íntegrament a canvi este programa de, casualment, idèntica quantitat i sense ajustar-se a la normativa utilitzada per TVV per a l’adquisició d’este tipus de programes”.
Segons consta en l’escrit de l’Audiència, al que ha tingut accés EFE, la sala indica que “no es poden ignorar les imputacions ni els nous fets amb aparença de delictius que sorgisquen”.

“En el present procediment és clar que la imputació d’irregularitats en relació amb la contractació, generació de despesa amb càrrec a TVV i el possible pagament amb una producció fictíciament sobrevalorada estaven ja presents en la denúncia presentada davant la Fiscalia Anticorrupció amb base en els informes de la Sindicatura de Comptes”.
Així mateix, se subratlla que “la mateixa Fiscalia entén de manera inequívoca que la diligència proposada no excedeix de l’objecte del procediment, en proposar com a alternativa que la part avui apel·lant present un informe pericial elaborat per perit particular”.

D’aquesta manera, s’entén que “la diligència és doncs pertinent quant a l’objecte del procés”, encara que no pot acollir-se tampoc la tesi intermèdia de la Fiscalia que es practique la pericial per perit particular i a costa de la part apel·lant, atés que es tracta d’un delicte perseguible d’ofici i relatiu a fets d’indubtable interés social, sobre els quals no ha de quedar ombra de dubte alguna.

Després d’ordenar la pràctica d’estes pericials, l’Audiència indica al Jutjat que es practique la diligència d’instrucció “consistent en dictamen pericial”, deixant en llibertat al jutge “per a encomanar la perícia als perits de la institució proposada o a uns altres de nivell tècnic adequat per a açò”.

En relació a la compra dels citats documentals a Triskel, l’Audiència Provincial de València va donar el vistiplau el novembre de 2015 al preu pagat i va condemnar a l’ens públic a abonar 325.680 euros (preu reduït que va ser pactat el desembre de 2011), més 96.000 euros en interessos.

L’Audiència confirmava així una sentència anterior del jutjat del Mercantil nombre 2 de València, que va tenir el seu origen en una demanda de la productora Triskel davant l’impagament d’esta quantitat.

El novembre de 2015, les acusacions respecte als exdirectius de Radi 9 Lluís Malnoms i Nuria Romeral, i de TVV Dolores Johnson van ser sobreseies, de manera que segueixen vives les dirigides als exdirectors generals de RTVV José López Jaraba i Luis Redó.

PublicitatJuega Limpio Orihuela