Ruth Sanz espera que l’adaptació virtual del Castell de Peníscola incremente el turisme

En els últims anys s'havia registrat un increment sostingut del número visites, aconseguit en 2019 la xifra de 290.000.

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, considera que el fet que el Castell de Peníscola ja siga completament accessible a través de la xarxa incrementarà de manera substancial en la postpandemia el nombre de visites presencials al recinte “perquè molts amants de la història i la cultura de tot el món que tindran contacte virtual amb el nostre museu fortalesa optaran per gaudir in situ de la que, sens dubte, és una de les principals joies amb les quals compta la província de Castelló”. Es tracta d’un interés que “tindrà una important derivada turística” perquè “cal no oblidar que en els últims anys s’havia produït un increment sostingut del nombre de visitants al castell, que a data de 31 de desembre de 2019 havia superat la barrera les 290.000”.

Sanz ha recordat que esta adaptació virtual “suposa una fidedigna representació en tres dimensions de la totalitat de les dependències, en la qual s’ha introduït una sorprenent qualitat d’imatges i múltiples possibilitats d’interacció“.

Es tracta d’un treball que ha precisat de la utilització de més de 5.300 fotografies que han donat a llum a una reproducció que suma 47.000 metres quadrats i que deixa al descobert llocs fins ara poc vistos com la part posterior del castell, la dels penya-segats, on se situa l’escala del papa Lluna, que connecta el recinte emmurallat amb el qual era l’embarcador de la fortalesa.

Per a gaudir virtualment de la que fora fortalesa del Papa Luna és necessari accedir a la web del castell, des d’on es redirigirà a la plataforma Sketchfab, la més important dins del món de la creació de continguts en 3D.

Sanz ha destacat que “es tracta d’un treball que sobrepassa l’interés turístic perquè representa una eina de la qual poden fer ús els investigadors per a conéixer més a fons els detalls que conformen este important edifici que va marcar bona part de la història en el segle XV”.

La reproducció també es troba allotjada en Zenodo, fundat pel CERN. A més, s’integra en Point Box, on existeixen opcions de mesura d’espais i d’anàlisis d’estructura.

CatalanSpanish