jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Comunitat Valenciana liderarà a Europa el programa Focus per a eradicar el contagi de virus de transmissió sanguínia

El programa Crivalvir Focus començarà en la Comunitat Valenciana a través de l'Hospital General Universitari de València

La Comunitat Valenciana ha sigut seleccionada per a desenvolupar el programa Focus, una iniciativa que persegueix l’eliminació del contagi de virus de transmissió sanguínia (VTS). Es tracta d’un programa de salut pública que ve desenvolupant-se als Estats Units des de 2010 i en el qual ja s’han realitzat més de sis milions de test de sang per a VIH, Hepatitis C i Hepatitis B.

Durant una jornada celebrada aquest dilluns, el director general de Farmàcia i Producte Farmacèutic de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, José Manuel Ventura, ha destacat que “en l’àmbit de les infeccions víriques s’ha avançat molt en els últims anys i podem assegurar que hi ha un control raonable d’aquestes malalties a través de polítiques com la universalitat de tractaments contra l’Hepatitis”.

D’altra banda, el director gerent del departament de salut València-Hospital General, Enrique Ortega, ha explicat que “el programa possibilita la sistematització de la detecció, fonamentalment en els serveis d’urgències hospitalàries i en els centres de salut d’atenció primària, en integrar en el circuit clínic rutinari les proves de garbellat del VIH, l’Hepatitis C i B amb altres proves, utilitzant les infraestructures i el personal ja existent”.

En el primer any del programa es calcula que el departament realitzarà “al voltant de 27.000 proves”, ha afegit.

El programa Focus és una resposta a les recomanacions de detecció dels Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dels EUA i del grup de treball de serveis preventius dels EUA (USPSTF) per a la realització de proves de detecció de virus de transmissió sanguínia.

En 2014, coincidint amb el Dia Mundial de la Sida, es va llançar a París la iniciativa Fast-Track Cities. Des de llavors, més de setanta ciutats de tot el món amb gran incidència del VIH han signat la Declaració de París sobre Fast-Track Cities Ending AIDS, i en la qual s’han compromés alcaldes i altres líders polítics, comunitats afectades, societat civil, funcionaris de salut urbana, proveïdors clínics i de serveis, i altres parts interessades per a accelerar les respostes locals a la SIDA.

Aquest mateix any, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social va publicar el seu guia de recomanacions per al diagnòstic del VIH fent especial èmfasi en l’oferta de la prova de forma rutinària a persones entre els 20 i els 59 anys en centres d’atenció primària a qui se’ls haja indicat una extracció de sang i en províncies les taxes de les quals de nous diagnòstics siguen superiors al percentil 75, calculat en els últims tres anys. La província de València es troba en el percentil 77, amb una incidència de 7,9 casos per 100.000 habitants.

La Comunitat Valenciana ha sigut sempre una regió compromesa amb la salut pública. En el cas de l’Hepatitis C, va ser pionera en la universalització de l’abordatge i tractament de tots els pacients, la qual cosa va suposar un important camí cap a l’eliminació de la malaltia. Per això, ha sigut la primera ciutat europea a ser inclosa en aquest programa que en la nostra Comunitat es coneixerà sota les sigles Crivalvir Focus (Garbellat, València, Virus, Focus).

La implantació del projecte es fa possible gràcies a l’acord de col·laboració de l’Hospital General de València, a través de la seua Fundació d’Investigació, amb els impulsors de la iniciativa als Estats Units.

Aquest programa suposa una resposta a les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut sobre l’augment del garbellat i d’Onusida que va publicar els objectius 90-90-90 (90% diagnosticat, 90% en tractament i 90% eliminació del virus). Així mateix, respon a les recomanacions sobre el VHC de l’Estratègia Global del Sector Salut –GHSS, per les seues sigles en anglés- que va instar a l’eradicació de l’hepatitis viral, com una de les principals amenaces per a la salut pública per a l’any 2030.

Últimas noticias

Contenido relacionado