Sánchez rebutja l’oferta del PP per pactar uns Pressupostos Generals de l’Estat

El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, ha limitat este dimecres en el Ple del Congrés els pactes amb el PP a la renovació d'"òrgans constitucionals".

El president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, ha limitat este dimecres en el Ple del Congrés els pactes amb el PP a la renovació d'”òrgans constitucionals”, desoint així l’oferta del president del PP, Pablo Casado, a pactar uns Pressupostos Generals de l’Estat i així no dependre de partits independentistes.

I és que en la sessió de control al Govern celebrada en la Cambra baixa, el líder de l’oposició ha cridat Sánchez a “rectificar”, a “abandonar l’extremisme i tornar a la centralitat”. “Deixe de reservar el diàleg com a premi a la minoria radical i assenteu-se a dialogar amb la majoria moderada, que és la que li convé a Espanya”, ha dit.

No obstant això, Sánchez ha limitat la possibilitat la mà estesa del Govern a “arribar als acords que necessita Espanya en l’àmbit de la renovació dels òrgans constitucionals”, i li ha demanat a Casado que “abandone el bloqueig” i practique una “oposició lleial” i “útil, des de la discrepància racional i raonable, però també des de l’enorme sentit d’Estat” que, ha dit “necessita este país des del principal partit de l’oposició”.

CREU QUE A CASADO “SE LI VA A FER LLARG”
“No se li va a fer a vosté una miqueta llarg estar entre l’esbroncada i el bloqueig durant aquests pròxims quatre anys?”, ha preguntat Sánchez a Casado, doncs considera que el cap de l’oposició cau en “el catastrofisme” en acusar el Govern de “tirar la tovallola” per a afrontar l’atur en reconéixer que “no podran baixar l’atur”.

“No hem renunciat, ni a crear ocupació, ni a reduir la desocupació ni a eliminar l’acomiadament per baixa mèdica”, ha replicat Sánchez, reivindicant l’eliminació d’esta potestat de l’empresari en el Consell de Ministres d’este mateix dimarts. “L’economia creix i es crea ocupació. “Ho sap”, ha asseverat el president del Govern, que ha assegurat que, des que va arribar a la Moncloa, s’han creat 622.800 nous llocs de treball i que “el 88% de l’ocupació creada és indefinida”.

En tot cas, ha reconegut que “la taxa d’atur, efectivament, segueix sent alta”, però ha assegurat que el 13,8% que marcava en l’últim trimestre del passat any és “la menor des del 2008”. I tot açò, ha recalcat, apujant el salari mínim a 950 euros i creixent al 0,5% en el PIB, mentre que països com Alemanya registren una evolució “plana”, o la mitjana europea es queda en el 0,1%.

“LA NOSTRA MÀ ÉS L’ÚNICA QUE POT EVITAR QUE CAIGA AL BUIT”
Casado, no obstant això, li ha recordat que la inversió estrangera ha caigut en tot eixe temps un 80% i que “les seues receptes econòmiques són tan creïbles com les seues promeses electorals” i que, “damunt prometen les mateixes receptes fracassades que van portar a la crisi: Més balafiament, més dèficit i més impostos”.

Per açò, Casado ha insistit en el seu oferiment a “pactar els Pressupostos si trenca amb independentistes”, doncs, ha subratllat, “ja van dir ací que els importa Espanya un rave”, en referència al discurs de la diputada d’Esquerra Montserrat Bassa, que va assegurar en el debat d’investidura que li importava “un rave la governabilitat d’Espanya”.

“O creu que a Torra li importen els aturats, a Otegi els agricultors o ramaders, o a Junqueras els pensionistes o els autònoms?”, li ha preguntat Casado, instant el president a “pactar els acords d’Estat” oferits. “Encara és a temps de rectificar. Si ho fa, tindrà la nostra mà estesa. És l’única que pot evitar que caiga al buit. Crea’m, que jo no mentisc”, ha conclòs.CatalanSpanish