Sanitat activa per a aquest divendres l’alerta per calor alta en zones de 14 comarques de la Comunitat Valenciana

Es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba folgada i lleugera i protegir-se el cap amb una gorra.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les prediccions del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani CEAM, ha activat per a hui l’alerta sanitària per nivell taronja (temperatures que podrien superar els 39°) en zones de 14 comarques de la Comunitat Valenciana. Així mateix, la previsió per a demà és que es mantinga l’alerta en algunes d’aquestes comarques.

Les zones climatològiques en alerta per calor són: les zones climatològiques 1, 2, 7, 8, 9, 10 i 11, que corresponen a zones de les comarques del Alcalatén, Els Ports, Alt Maestrazgo, Baix Maestrazgo, la Plana Alta, la Plana Baixa, l’Alt Mijares, la Vall d’Aiora, l’Alt Palància, el Camp de Morvedre, Camp de Túria, el Racó d’Ademús, els Serrans i Requena-Utiel.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 1 són: Vistabella del Maestrat, Morella, Castellfort, Vilafranca/Vilafranca, Ares del Maestrat, Benafigos, Benassal, Castell de Cabres, Xodos/Xodos, Cinctorres, Culla, Forcall, Herbes, La Mata de Morella, Sa Pobla de Benifassa, Olocau del Rei, Palanques, Portell de Morella, la Todolella, Vallibona, Villores i Sorita.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 2 són: Atzeneta del Maestrat, Albocasser, Catí, la Serratella, La Torre d’en Besora, Sierra Engarceran, Vilar de Canes i Xert.

Pel que respecta a la zona 7, les poblacions són: Eslida, Ain, Alcudia de Veig, Argeleta, Artana, Ayodar, Cirat, Espadella, Fanzara, Fuentes de Ayodar, Llucena, Lludient, Suera/Suera, Tales, Toga, Torralba, Torre-xiva, Vallat i Vilamalur.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 8 són: Caudiel, Viver, Pina, Barraques, Begís, Benafer, El Bou, Figueres, Pavies, Sacanyet, Teresa i Toràs.

A la zona climatològica 9 corresponen les següents poblacions: Sogorb, Alfara d’Algímia, Alfondeguilla, Algar de Palància, Algímia d’Alfara, Algímia d’Almonesir, Almedijar, Altura, Azuebar, Castellnovo, Chovar, Gaibiel, Gatova, Geldo, Jerica, Matet, Navaixes, Soneja, Sot de Ferrer, Torres-Torres i la Vall d’Almonesir.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 10 són: Vallanca, Llaures dels Olmos, Alpont, Castielfabib, la Yesa i la Pobla de Sant Miquel .

A la zona climatològica 11 corresponen les poblacions de: Ademús, Tuejar, Xelva, les Alcubles, Andilla, Calles, Cases Altes, Cases Baixes, Xera, Figueroles de Domenyo, Titagües i Torre Baixa.

Recomanacions davant la calor 

En produir-se aquest augment de temperatures, s’han activat les mesures per a transmetre les recomanacions de cara a previndre els efectes de la calor en la salut, en els col·lectius més vulnerables, especialment persones majors, malalts crònics, persones socialment aïllades, persones que treballen en ambients exposats a la calor i xiquets.

Es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia, també es recomana utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret.

En la llar s’aconsella tancar les persianes i baixar els tendals en les façanes exposades al sol, procure situar-se en les zones més fresques de la casa.
Finalment, s’insta a la població a beure bastant aigua i amb freqüència, encara que no es tinga set; s’evitarà l’excés d’alcohol, les begudes amb molta cafeïna i els menjars copiosos i calents, decantar-se per plats freds, fruites i verdures fresques.

La Conselleria de Sanitat disposa de la pàgina en la pàgina web consultar ací en la que s’inclou informació sobre recomanacions per a protegir la salut en cas de temperatures extremes.

Alertes sobre els nivells de calor 

Des del CEAM diàriament s’estableix un mapa de riscos durant tres dies consecutius en el qual s’indica el nivell de temperatura en les 28 zones termoclimáticas que hi ha establides en la Comunitat Valenciana. En aquest mapa s’indica el nivell verd, groc, taronja o roig (normal, moderat, alt i extrem) que marcarà una sèrie d’actuacions i intervencions en salut en funció del risc.

Per a establir una alerta d’intervenció en salut pública les prediccions han de ser durant els dos primers dies, és a dir nivell alt o extrem aquest divendres i el dissabte. En aquest cas, des de la Conselleria de Sanitat s’alerta sobre el risc de temperatures elevades i s’ofereix informació sobre consells i mesures preventives que cal adoptar.

ValenciàEspañol