jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Sanitat aplicarà en tots els servicis d’Urgència el protocol d’atenció a víctimes d’agressió sexual

El nou 'Protocol d'Atenció Integral, Sanitària i Judicial a Víctimes d'Agressions Sexuals' s'aplicarà en tots els servicis d'Urgència dels hospitals.

El nou ‘Protocol d’Atenció Integral, Sanitària i Judicial a Víctimes d’Agressions Sexuals’ s’aplicarà en tots els servicis d’Urgència dels hospitals, en coordinació amb el Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències (CICU) i els servicis d’Atenció Primària de la Comunitat Valenciana, segons ha anunciat aquest dimecres la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

Les dades del Ministeri de l’Interior indiquen un progressiu augment de les agressions sexuals amb penetració, fins al punt que en el primer trimestre del 2018 es van denunciar quatre violacions cada dia, una cada sis hores.

La seua última Macroenquesta assenyala que una de cada 20 dones majors de 15 anys de la UE ha sigut violada, i que el 98% dels autors de la violència sexual són homes. A Espanya, el 94% de les dones que han patit agressions sexuals per part de la seua parella, les han patit més d’una vegada.

Pel que fa a la Comunitat Valenciana, l’any 2017 ocupava el quart lloc en nombre de delictes contra la llibertat sexual, per darrere de Catalunya, Andalusia i Comunitat de Madrid.

Són dades que s’han contemplat en l’elaboració del protocol, al que s’ha referit la consellera en la inauguració de la jornada ‘Adolescència i Violència de Gènere’, celebrada en l’Hospital Doctor Peset davant la proximitat del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona.

La por de la víctima a no ser creguda, a ser jutjada o considerada fins i tot responsable de l’agressió, o a haver d’explicar una vegada i una altra el succeït davant diferents persones impedeix en moltes ocasions que presenten denúncia.

El protocol estableix una acció coordinada amb els jutjats de guàrdia, medicina forense, Forces i Cossos de Seguretat, Oficines d’Atenció a les Víctimes del Delicte i Centres Dona 24 Hores que, a més, han participat en la seua elaboració juntament amb expertes en igualtat i en violència sobre la dona.

Ana Barceló ha destacat que “en actuar amb rapidesa, eficàcia i coordinació, la qual cosa es pretén és evitar un perjuí addicional als danys derivats de l’agressió, facilitar la persecució del delicte i evitar l’anomenada victimització secundària”, perquè la víctima no haja de repetir el relat del succeït o ser explorada més vegades de les estrictament necessàries.

Al mateix temps, s’ha de garantir la confidencialitat i respectar la intimitat de la víctima en un entorn tranquil que permeta recaptar la major quantitat de proves per a facilitar la tasca policial i judicial.

Últimas noticias

Contenido relacionado