jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Sanitat obri el Banc de Teixit Ocular

Servirà per a centralitzar el processament i la distribució de còrnies.

La Comunitat Valenciana disposa des d’este dilluns d’un Banc de Teixit Ocular integrat en el Banc de Cèl·lules i Teixits del Centre de Transfusió, que serà l’encarregat de rebre, processar, emmagatzemar i distribuir els dos principals teixits oculars humans, la còrnia i l’escleròtica.

Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, a partir d’ara, totes les còrnies que s’extraguen hauran de ser enviades al Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV). Els hospitals extractors de la província d’Alacant enviaran les còrnies a la seu del centre a Alacant i els de la província de Castelló i la de València a la seu del CTCV a València.

La creació d’este banc de còrnies persegueix “homogeneïtzar” el procés de donació, avaluació, processament i distribució del teixit ocular i assegurar que tot el procés “compleix amb els paràmetres de qualitat exigits per l’Organització Nacional de Trasplantaments en el Pla Nacional de Còrnies”. El procediment d’actuació protocol·litzada serà coordinat per dos oftalmòlegs.

Una vegada que l’equip de coordinació de cada hospital detecte al possible donant, es comprovarà que compleix els requisits generals per a la donació de teixits, i que no té algun criteri específic de contraindicació per a la donació de teixit ocular.

Per a açò, es revisa la seua història clínica i la causa de la defunció per a evitar la transmissió de malalties a la persona receptora. Estaria contraindicat, per exemple, que el donant patisca infecció ocular, distròfies de còrnia o tinga antecedents de cirurgia refractiva prèvia.

El Coordinador de Trasplantaments realitzarà l’entrevista familiar després de la defunció del donant potencial, amb la finalitat d’obtindre el consentiment informat per a la donació, així com per a l’obtenció de mostres sanguínies.

Una vegada avisat l’equip d’extracció, esta es durà a terme mitjançant un procediment que “minimitze” la contaminació del producte i mantinga l’esterilitat i la viabilitat del teixit, en condicions adequades de neteja, temperatura, climatització i humitat.

Finalitzada l’extracció, s’envia la còrnia al Centre de Transfusió, seu del Banc de Teixit Ocular abans de les sis hores posteriors a l’asistòlia o parada cardíaca. Cada hospital disposarà de kits d’extracció d’un sol ús amb el material necessari per a açò.

El passat 13 de gener, el Banc de Còrnies va arrancar la fase de proves amb l’Hospital General de València i l’Hospital de Sant Joan i, una vegada validat tot el procediment, s’ha estés a la resta d’hospitals de la Comunitat Valenciana, inclosa la Fundació Oftalmològica, FOM.

Transcorreguts tres mesos des de l’engegada del Banc de Teixit Ocular, s’avaluarà el seu funcionament per a incorporar aquelles millores que es consideren oportunes.

GESTIÓ DE LA LLISTA D’ESPERA
Existiran dues llistes d’espera úniques per a pacients inclosos en el banc de còrnies: València-Castelló i Alacant. Les còrnies de qualsevol d’elles seran oferides a l’altra llista en cas de no ser usades en la pròpia.

Es tindrà en compte, com a criteris d’assignació, els pacients pediàtrics, urgents, l’antiguitat en la llista d’espera o la compatibilitat entre els criteris de qualitat de la còrnia, la tècnica emprada i l’edat donant i receptor.

Últimas noticias

Contenido relacionado