```
sábado, 27 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Sanitat detecta 1.300 casos de violència de gènere enguany a la Comunitat Valenciana

El personal sanitari realitza un qüestionari a qualsevol dona major de 14 anys per a detectar possibles casos de violència masclista.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha detectat un total de 1.329 casos positius de violència de gènere a la Comunitat Valenciana des de principi d’any mitjançant el programa de garbellat universal per a la detecció precoç, al que s’han acollit 78.540 dones, 3.556 més que en el mateix període de l’any anterior.

El personal sanitari de centres de salut i hospitals valencians realitza un qüestionari per a previndre i detectar possibles casos de violència masclista a qualsevol dona major de 14 anys que acudeix a una consulta, per a ajudar les víctimes al fet que isquen del seu silenci, ja que la de gènere és una violència que s’oculta, segons ha informat el departament en un comunicat.

Entre les dones garbellades, s’han registrat 653 casos de maltractament físic (49,13%), 1.213 casos de psicològic (91,27%) i 126 casos en els quals es detecta agressió sexual (9,48%). En moltes situacions es pateixen diversos tipus de maltractament en la mateixa dona.

Per províncies, s’ha realitzat el qüestionari de garbellat de violència de gènere a 37.888 dones a Alacant, 3.651 a Castelló i 37.001 a València, i s’han detectat 544 casos positius a Alacant, 115 a Castelló i 670 en la província de València.

Des de l’inici de la legislatura i fins hui la Conselleria de Sanitat ha inclòs en el programa de garbellat universal contra la violència de gènere un total de 380.194 dones: 29.480 l’any 2015, 82.559 el 2016, 93.970 el 2017 i 95.645 el 2018, a les quals se sumen les 78.540 en el que portem de 2019.

Cada any participen en els cursos de formació en violència de gènere que organitza la Conselleria de Sanitat més de 6.000 professionals de tot l’àmbit sanitari amb la finalitat que, quan una víctima accedeix al sistema sanitari, des del personal d’admissió fins als nivells més especialitzats que li atenguen tinguen la sensibilització i formació adequada per a poder actuar de manera òptima.

PROTOCOL D’ATENCIÓ INTEGRAL, SANITÀRIA I JUDICIAL
El nou ‘Protocol d’Atenció Integral, Sanitària i Judicial a Víctimes d’Agressions Sexuals’, que s’aplicarà en tots els servicis d’urgència dels hospitals i en atenció primària en coordinació amb el Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències (CICU), estableix una acció coordinada amb la resta d’àmbits implicats.

Jutjats de guàrdia, medicina forense, Forces i Cossos de Seguretat, Oficines d’Atenció a les Víctimes del Delicte i Centres Dona 24 Hores han participat en la seua elaboració juntament amb expertes en igualtat i en violència sobre la dona.

Així mateix, tots els centres sanitaris estan declarats ‘Espais segurs i lliures de violència de gènere’, una campanya permanent d’actuació davant de la violència contra les dones per a transmetre’ls un missatge clar de confiança en el sistema sanitari i els seus professionals com a aliats davant de la violència masclista.

Tota la informació pot consultar-se en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a través de l’enllaç (consultar ací).

Últimas noticias

Contenido relacionado