Sanitat diu que no hi ha actualment risc elevat de pallola a la Comunitat Valenciana

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha afirmat aquest divendres que actualment no existeix un risc elevat de pallola a la Comunitat Valenciana.

Publicitat

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha afirmat aquest divendres que actualment no existeix un risc elevat de pallola a la Comunitat Valenciana, i ha assenyalat que la recomanació de vacunar-se als nascuts amb posterioritat a 1970 s’emmarca en el pla d’eradicació d’aquesta malaltia i no per un augment del nombre de casos.

En un comunicat, el departament que dirigeix Ana Barceló ha explicat que les cobertures vacunals de la pallola en població infantil superen les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i que des del calendari de vacunació infantil de la Comunitat Valenciana de maig de 1995 es recomana l’administració de la vacuna triple vírica (inclou les vacunes enfront de la pallola, la rubèola i la parotiditis) amb dos dosis de vacuna.

PublicitatRovira  

D’altra banda, des de l’any 2005 Sanitat ha recomanat la vacunació de la pallola a la població adulta que no té història prèvia d’haver patit la malaltia o que no té constància d’haver rebut dos dosis de vacunes, com a part del Pla d’eradicació de la Pallola (OMS).

A més, des de 2018 s’inclou de nou aquesta recomanació a persones sense història documentada de vacunació nascudes a Espanya a partir de 1970. També es recomana que es vacune la població adulta que es troba en determinades situacions de risc, com a VIH, asplenia, malalties renals, cardiovasculars, hepàtiques, etc, sempre que es complisquen amb els requisits que s’indiquen en la vacunació per a adults.

“Es tracta d’una recomanació que ve donada des de fa anys que té com a objectiu l’eliminar les borses de susceptibles. En tot cas, actualment no existeix una indicació de vacunació urgent per part de la Conselleria de Sanitat, ja que no existeix una situació d’alarma”, han indicat les mateixes fonts.

La vigilància epidemiològica de la malaltia de la pallola és molt eficaç a la Comunitat Valenciana i en cas de produir-se un cas, es prenen les mesures oportunes per a evitar contagis. Així, en el moment en què es detecta un cas, des de Salut Pública es procedeix sistemàticament a l’avaluació de la susceptibilitat dels contactes de contraure la malaltia i es procedeix a la vacunació d’aquelles persones que siguen susceptibles, evitant-se així la propagació de la malaltia.

En els últims tres anys s’han notificat 180 casos confirmats de pallola: 23 casos en 2017, 131 en 2018 i 26 en 2019, tots ells relacionats amb brots epidèmics de casos importats de persones procedents d’altres països.

ENGUANY S’HAN VACUNAT 63.540 PERSONES

La Comunitat Valenciana compta amb unes cobertures vacunals enfront de la pallola que se situen per damunt de les recomanacions de l’OMS en els plans d’eradicació d’aquesta malaltia, que són de més del 95% de cobertura per a la primera dosi de vacuna i més del 90% per a la segona dosi.

Les cobertures aconseguides en la primera dosi (12 mesos d’edat) va ser del 95,4 en nascuts en 2017 i de la segona dosi del 92,94 en nascuts en 2014.

Durant enguany s’han vacunat amb la triple vírica 63.540 persones, de les quals 3.284 han sigut del grup d’edat entre 15 a 44 anys. En 2018 es van vacunar a la Comunitat Valenciana enfront de la pallola 97.633 persones, de les quals 6.008 eren del grup d’edat de 15 a 44 anys.

PublicitatJuega Limpio Orihuela