Sanitat informa els departaments de l’ordre de retirada de ranitidina

La ranitidina és un principi actiu que s'utilitza per a reduir la producció d'àcid en l'estómac en situacions com l'úlcera gàstrica o el reflux gastroesofàgic.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha informat, a través de la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris, als departaments de salut, centres sanitaris privats, serveis de farmàcia sociosanitaris, penitencieries i Col·legis Oficials de Metges i Farmacèutics de l’ordre de retirada per part de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) de tots els lots de ranitidina en comprimits disponibles en el mercat.

La ranitidina és un principi actiu que s’utilitza per a reduir la producció d’àcid en l’estómac en situacions com l’úlcera gàstrica o el reflux gastroesofàgic. L’ordre de retirada, que s’està realitzant també a nivell europeu i internacional, s’ha realitzat com a mesura preventiva per la possible presència de nitrosodimetilamina (NDMA), substància classificada com un probable carcinogen en humans sobre la base d’estudis en animals.

Rovira  

Segons l’alerta de l’AEMPS, no hi ha evidència que la presència d’esta substància haja pogut produir cap mal als pacients que han consumit el medicament. No obstant això, el potencial risc derivat de l’efecte acumulatiu de la citada impuresa fa necessària l’adopció de mesures de precaució per a evitar la seua presència en medicaments.

En la Comunitat Valenciana s’ha identificat ja a 25.417 pacients amb tractament actiu el mes de setembre d’alguna de les presentacions incloses en l’annex de l’alerta de l’AEMPS, que es corresponen amb la gran majoria de les presentacions disponibles en el mercat.

L’alerta recomana als pacients que prenen medicaments que contenen ranitidina oral consulten amb el seu metge per a contemplar la possibilitat de canviar a altres medicaments disponibles en el mercat, amb altres principis actius i amb les mateixes indicacions terapèutiques. En cap cas està justificat que els pacients interrompen els tractaments amb ranitidina sense consultar amb el seu metge.

La Conselleria ha instat als departaments de salut perquè, a través dels serveis de Farmàcia d’Atenció Primària, s’identifiquen i es remeten a tots els pacients afectats amb tractaments actius als facultatius responsables que han de gestionar les modificacions dels tractaments. Així mateix, la Direcció General de Farmàcia i productes sanitaris ha configurat el sistema de prescripció per a impedir que es puguen iniciar nous tractaments amb els medicaments afectats.

PublicitatJuega Limpio Orihuela