viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Sanitat inverteix 13,6 milions d’euros en investigació sanitària durant 2019

La Comunitat Valenciana acull per primera vegada la presentació de l'Acció Estratègica de Salut 2020 de l'Institut de Salut Carles III.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha rebut als representants de l’Institut de Salut Carles III, que per primera vegada han presentat en la Comunitat Valenciana l’Acció Estratègica de Salut 2020.

Esta estratègia contempla la convocatòria d’ajudes que l’Institut de Salut Carles III concedeix als instituts i entitats investigadores perquè puguen dur a terme els seus projectes d’investigació.

Segons ha destacat Ana Barceló, “la Comunitat Valenciana compta amb nombrosos centres d’investigació sanitària que estan duent a terme una labor molt important, ja que l’estudi i el coneixement són imprescindibles per a millorar els tractaments actuals, i en definitiva, per a la curació dels pacients”.

La Conselleria de Sanitat va invertir l’any 2019 més de 13,6 milions d’euros en investigació sanitària. En concret, més de 8 milions d’euros en el foment de la investigació (captació de projectes, recursos humans, etc) i més de 5,5 milions d’euros en equipament i infraestructures relacionades amb la investigació sanitària i biomèdica, i que són susceptibles de ser cofinançades amb fons Feder del programa operatiu de la CV 2014 – 2020.

Així mateix, durant l’última legislatura s’ha donat un fort impuls als centres d’investigació amb la finalitat de millorar els mitjans i recursos disponibles per a desenvolupar les línies d’investigació biomèdica, sanitària i de salut pública.

Actualment, els centres investigadors adscrits a la Conselleria de Sanitat són l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), l’Institut d’Investigació Sanitària (Incliva), la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial) i el Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF).

Ajudes de l’Institut de Salut Carles III

Des de l’any 2013, l’Institut de Salut Carles III ha finançat un total de 287 projectes relacionats amb la investigació biomèdica, que han suposat una inversió superior als 27,5 milions d’euros.

En concret, l’any 2019 els centres investigadors de la Comunitat Valenciana van accedir a la convocatòria d’ajudes de l’Institut Carles III per al desenvolupament de 33 projectes d’investigació sanitària, tot això per un import superior als 3,7 milions d’euros.

L’impuls de l’activitat investigadora és molt enriquidor per a la millora del sistema sanitari, d’ací la importància de potenciar projectes i estudis que estiguen orientats a millorar el coneixement sobre els aspectes preventius, tractaments o diagnòstics de les diferents malalties.

Projectes d’investigació

D’eixos 33 projectes, l’IIS la Fe ha rebut ajudes per a 14 projectes d’investigació dins del marc d’Ajudes Estratègiques en Salut (AES) 2019 de l’Institut Carles III, que s’ha destinat, entre altres temes, a la investigació en malalties estranyes, concretament per a un projecte per a millorar el diagnòstic i el tractament de la síndrome d’Usher, i per a la identificació de gens i mecanismes moleculars en la discinèsia ciliar primària.

D’altra banda, es desenvoluparan dos projectes sobre medicina reproductiva i sobre neurociència. A més, també han sigut seleccionats projectes d’investigació en malalties cardiovasculars i hepàtiques, així com dos estudis sobre leucèmia mieloide aguda i leucèmia mieloblàstica aguda i investigacions sobre parasitologia, malalties al·lèrgiques i neuropaties hereditàries.

La Fundació Fisabio compta amb un total de cinc projectes d’investigació de l’AES de 2019.

Les investigacions se centren en l’àrea de promoció de la salut; anàlisi geogràfica en àrees xicotetes basat en enquestes de salut; estudi de la funció mitocondrial, l’autofàgia i la mitofagia en la diabetis; estudi sobre l’efecte del tractament periodontal no quirúrgic sobre l’activació dels leucòcits i la diversitat del microbioma oral en pacients amb resistència a la insulina; i la influència de la microbiota intestinal en el metabolisme i neurotoxicitat del mercuri.

Quant a l’institut Isabial, han sigut dos els projectes que han accedit a les ajudes de 2019, a més d’un projecte de desenvolupament tecnològic. En alguns d’estos projectes s’estudiarà la millora del tractament de la pancreatitis aguda, així com el pronòstic del càncer colorectal mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial.

El CIPF compta amb sis projectes d’investigació que han sigut finançats per l’Institut Carles III en l’AES 2019. Alguns dels projectes que es realitzen se centren en l’estudi de les malalties neurodegeneratives, el càncer de pulmó o sobre nanoterapies anti-inflamatòries en retinosis pigmentària, entre altres.

I finalment, l’Incliva ha accedit a ajudes per a sis projectes d’investigació, en els quals s’investigarà una malaltia estranya com és l’Atàxia de Friedreich, la inflamació en la malaltia metabòlica, així com la relació dels estrògens amb l’infart i l’angina de pit. A més, s’estudiarà el mal renal causat per la diabetis, la infertilitat femenina associada als problemes de l’endometri i com millorar la cirurgia del pàncrees.

Últimas noticias

Contenido relacionado