Barceló demanda un Pacte d’Estat per a millorar la inversió en investigació

Malgrat que els Pressupostos Generals de l'Estat contemplen una pujada en I+D+i del 5,1%, la qual cosa implica aconseguir l'1,2% del Producte Interior Brut (PIB), la consellera ha remarcat que Espanya ha de "caminar cap a l'equiparació amb l'entorn europeu, on la mitjana d'inversió en investigació i ciència se situa en el 2,07% del PIB"

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha reclamat la necessitat d’establir un Pacte d’Estat per la Ciència que garantisca una inversió “suficient” en investigació.

Barceló ha fet aquestes declaracions en la inauguració del primer Congrés Autonòmic per a Persones amb Càncer i Familiars, organitzat per l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) que se celebra fins hui en el Palau de Congressos de València i que porta per lema ‘Mil cares enfront del càncer’, segons la Generalitat.

Malgrat que els Pressupostos Generals de l’Estat contemplen una pujada en I+D+i del 5,1%, la qual cosa implica aconseguir l’1,2% del Producte Interior Brut (PIB), la consellera ha remarcat que Espanya ha de “caminar cap a l’equiparació amb l’entorn europeu, on la mitjana d’inversió en investigació i ciència se situa en el 2,07% del PIB”.

Barceló ha al·ludit a ‘l’Estratègia’ contra el Càncer 2019-2022′, un pla elaborat pel seu departament en el qual es recullen les principals línies estratègiques, objectius i accions que s’emprendran en la lluita contra el càncer en la Comunitat Valenciana des d’enguany fins a 2022.

L’Estratègia, que inclou 52 objectius i 140 accions, contempla mesures específiques sobre alimentació, activitat física, el consum de tabac i alcohol, la salut ambiental o la lactància materna.

“Amb aquesta estratègia per als pròxims quatre anys, l’objectiu final dels quals és disminuir la incidència i mortalitat per càncer en la Comunitat i millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen la malaltia, es garantirà l’accés equitatiu als nous medicaments i es potenciaran les línies d’investigació relacionades amb el càncer”, ha declarat la consellera.

També ha destacat la recent creació de la Xarxa Assistencial Oncològica, que vincula a les tres unitats de referència de càncer infantil i juvenil de la Comunitat, localitzades a l’Hospital Clínic de València, l’Hospital General d’Alacant i La Fe de València, mitjançant la qual es pretén coordinar i integrar els serveis, unitats i equips professionals del sistema sanitari públic.

D’altra banda, ha instat a “conquistar l’espai públic per a la salut amb una ciutadania activa, amb ciutats que combaten la contaminació i fomenten la mobilitat sostenible i l’enfortiment de llaços socials”.

D’aquesta manera, ha recordat que la mortalitat per càncer s’ha reduït un 1% en homes i un 0,4% en dones des de l’any 2000 degut també a “l’extraordinària qualitat del nostre sistema de salut públic, als professionals que el dignifiquen cada dia i a una investigació que salva vides, malgrat les dificultats que l’àmbit científic ha travessat durant els últims anys”.

El congrés, que se celebra en la setmana de commemoració del Dia Mundial contra el Càncer, pretén erigir-se com un punt de trobada per a abordar el present i el futur de la investigació en càncer o els mites sobre la malaltia, segons la Generalitat.

CatalanSpanish