Sanitat investiga cinc valencians per possible positiu en listeriosi

El Ministeri de Sanitat ha elevat este dilluns a 195 els casos confirmats de persones afectades pel brot de listeriosi per consum de carn metxada industrial de la marca ‘La metxa’ elaborada per una empresa ubicada al municipi de Sevilla. A més, hi ha 22 casos considerats probables i altres 64 sospitosos que estan en recerca en diverses comunitats autònomes, cinc d’ells a la Comunitat Valenciana.

Sobre este assumpte, la consellera de Sanitat Universal de la Generalitat Valenciana, Ana Barceló, ha assenyalat –segons la seua entrada a la reunió que la ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, ha convocat a Madrid amb representants de les comunitats autònomes- – que la Comunitat “no té cap risc”, ja que la carn afectada no s’ha introduït ni comercialitzat a la regió.

Rovira  

Ha asseverat que sí que hi ha hagut persones, en concret una dotzena, que han acudit als seus centres de salut perquè han estat a Andalusia i han consumit carn metxada, encara que sense saber la marca, perquè els realitzaren anàlisi. D’estos 12 casos, ha precisat, cinc ja han estat descartats i en dos no es van arribar a fer les analítiques en remetre els possibles símptomes. Per tant, queden cinc en els quals s’està pendent de rebre els resultats.

Segons les dades del Ministeri, als 193 afectats d’Andalusia, amb 7 nous casos confirmats des de divendres passat (158 a Sevilla, 17 a Huelva, 10 a Cadis, 4 a Granada i 4 a Màlaga), se sumen els dos casos confirmats per laboratori (1 a Aragó i 1 Extremadura), els 22 casos probables (6 a Aragó, 6 a Astúries, 9 a Castella-la Manxa i 1 Castella i Lleó), i els 64 casos sospitosos i / o en investigació (9 a Castella -La Manxa, 16 a Castella i Lleó, 1 a Castella i Lleó, 21 a Extremadura, 10 a Madrid, 2 a Melilla i 5 a la Comunitat Valenciana València). Els casos notificats per Catalunya finalment han resultat negatius.

Segons la informació epidemiològica de les 107 mostres rebudes al Centre Nacional de Microbiologia dels casos detectats a Andalusia, el 59% són dones, 14 d’elles en estat de gestació. La mitjana d’edat és de 46 anys, el 52% està entre els 35 i els 65 anys, i un 19% correspon a majors de 65 anys. D’estos pacients dels quals s’ha rebut mostres al CNM, 12 (11%) van presentar meningitis, 75% eren homes i el 42% tenia més de 65 anys.

Així mateix, el Ministeri assenyala en la seua actualització de dades que les autoritats franceses van notificar el 23 d’agost via Sistema d’Alerta Primerenca i Resposta de la UE (EWRS per les sigles en anglés), un cas confirmat de listeriosi en un ciutadà anglés, diagnosticat a França el 16 d’agost i amb antecedent de consum d’una carn freda de porc a Sevilla el dia 13 d’agost. El producte va ser consumit per 4 persones més durant un dinar a Sevilla i totes elles van emmalaltir, segons Sanitat.

Encara que la major part del producte ha estat distribuït a Andalusia, l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha informat que una petita part produïda es va vendre a distribuïdores d’altres comunitats, però d’acord a les últimes informacions disponibles, la major part del producte no va arribar a sortir d’Andalusia o va ser retornat a origen.

En tot cas, Sanitat informa que la distribució inicial del producte va ser de 225 kg a Madrid, que al seu torn va redistribuir petites quantitats a Castella-la Manxa, Castella i Lleó; A 10 kg a Badajoz i una petita quantitat de producte a Adeje (Tenerife).

En el cas de productes carnis destinats al consumidor final, es recorda que cal que l’etiquetatge continga una marca oval en la qual s’incloga el número de registre sanitari de l’establiment responsable.

PublicitatJuega Limpio Orihuela