viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Sanitat reconeix 35 projectes valorats com a Bones Pràctiques en el sistema valencià de salut

“L’impuls, reconeixement i transferència de bones pràctiques en el sector públic és una estratègia d’enorme utilitat per a la millora contínua dels serveis públics”, ha afirmat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Monrón, en l’acte que ha donat a conéixer una trentena de projectes reconeguts pel seu departament com a bones pràctiques en l’àmbit del Sistema Valencià de Salut de la Comunitat Valenciana.

Entre els projectes reconeguts com a bones pràctiques hi ha programes d’envelliment saludable, cerca activa de la violència de gènere, o tallers d’educació per a la salut, entre altres.

Montón ha recordat que es consideren bones pràctiques “aquelles intervencions o experiències en matèria de promoció de la salut, protecció de la salut, prevenció de la malaltia o atenció sanitària que responen als objectius recollits en l’IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana i que, sobre la base de l’experiència i al coneixement científic, han demostrat ser efectives, poden ser transferibles i aporten innovació i millora contínua al sistema”.

Per a la convocatòria 2017 es van considerar aquelles intervencions o experiències vinculades amb la tercera línia estratègica de l’IV Pla de Salut: Enfortir l’equitat i la igualtat de gènere, reduir les desigualtats en salut i fomentar la participació.

La consellera ja ha avançat que la convocatòria 2018 es va a vincular amb la segona línia del Pla de Salut. “Per tant, farem una crida actuacions grupals i comunitàries per a la promoció de la salut, la prevenció i l’atenció de la cronicitat en diferents etapes del cicle vital”, ha destacat Carmen Montón.

Innovació i millora contínua del sistema

En l’acte de reconeixement dels 35 projectes reconeguts com a ‘Bones Pràctiques en el Sistema Valencià de Salut’ s’han destacat sis d’ells, de la convocatòria 2017, entre els quals s’inclouen el Programa de salut constant i envelliment saludable de Creu Roja Espanyola, aplicat al centre de salut República Argentina del departament Clínic Malva-rosa de València.

Així mateix, s’han destacat el programa educatiu-terapèutic Hospital de dia per a adolescents, del departament Castelló – Hospital Provincial i el Projecte ACTIVA: uneix-te a l’esport saludable, del centre de salut Fuensanta (Hospital General de València).

Finalment, també han estat destacats el de cerca activa de violència de gènere des del Servei d’Urgències de l’hospital de Sagunt; els tallers d’educació per a la salut i estil de vida saludable per a dones en situació de risc social, del departament Sant Joan-Alacant; o el projecte MIHSALUD (Dones, Infància i Homes construint salut), coordinat des del Centre de Salut Pública de la ciutat de València.

Des de molts altres departaments de salut i centres sanitaris s’han presentat projectes que també han estat reconeguts com a bones pràctiques, per exemple des de la Fe (abordatge de la violència de gènere als centres de salut juntament amb el Grup GAMMA de la policia local de València), des del departament de la Plana de Castelló (Jornades de salut al barri El Pilar), o des del departament d’Elda (garbellat de càncer colorectal en la població penitenciària), per citar solament alguns dels projectes reconeguts.

A l’hora de reconéixer a aquests projectes com a bones pràctiques s’ha tingut en compte que la pràctica aporte innovació i millora contínua al sistema, que una vegada avaluada s’haja demostrat la seua efectivitat en relació amb la consecució dels objectius plantejats, i que puga ser transferida o replicada per altres professionals o centres de la Comunitat Valenciana.

S’ha valorat també que la pràctica siga sostenible, incorpori la perspectiva de gènere, reduïsca les desigualtats en salut, respecte l’autonomia en la presa de decisions dels participants i promoga la participació, així com la relació amb altres sectors no sanitaris.

Últimas noticias

Contenido relacionado