sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Sanitat incrementa les subvencions per a associacions de pacients i de voluntariat sanitari

La trobada ha posat l'accent en el Pla d'Accessibilitat, la participació en salut i la millora de la qualitat de vida dels pacients

La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha incrementat este any més d’un milió d’euros les subvencions per a entitats sense ànim de lucre de pacients, dels seus familiars i de voluntariat sanitari. Es tracta d'”un esforç pressupostari important que posa de manifest la importància que esta Conselleria dóna a este tipus d’associacions i que reconeix el treball que s’està fent per part d’este col·lectiu”, en paraules del Sotssecretari de Sanitat, Ricardo Campos.

Campos ha inaugurat la I Jornada de Comunicació amb les Associacions de Pacients, que ha reunit al Centre de Recerca Príncep Felip de València a representants de 270 entitats la fi de les quals és la millora de la qualitat de vida dels pacients.

Es tracta de subvencions a programes d’ajuda mútua i autoajuda. La consellera ha concretat que en 2017, el muntant de les subvencions concedides a través de concurrència competitiva va ser d’un milió i mitjà d’euros, mentre que este any aconsegueix els 2,5 milions d’euros, atorgades majoritàriament des de la Direcció general de Recerca, Innovació, Tecnologia i Qualitat.

Per la seua banda, la Direcció general de Salut Pública contempla també per este any unes ajudes de més de 155.000 euros per a associacions ciutadanes que treballen amb persones afectades de VIH, entitats que treballen amb mares i pares en la promoció de la salut perinatal, la criança i la parentalitat positiva, i passa associacions de consumidors. Cal destacar que des de 2017 s’han convertit pràcticament totes les subvencions en competitives -abans eren nominatives-, diversificant els temes d’interés i ampliat el rang de beneficiaris (incloent-hi a més d’associacions a les entitats locals i ajuntaments.

També la Direcció general d’Assistència Sanitària concedeix més de 4,7 milions d’euros en subvencions a associacions d’usuaris i familiars, fonamentalment per a entitats de salut mental, centres i programes de prevenció de drogodependències i altres trastorns addictius o pacients de Parkinson, entre altres. Per a l’exercici 2018 esta direcció ha incrementat en 30.000 euros l’import de les ajudes en relació a l’exercici anterior.

En la seua intervenció, el sotssecretari ha assenyalat que la concepció del pacient com a agent actiu “comporta una nova manera d’entendre les relacions en l’àmbit sanitari, no solament en el control de la seua pròpia salut, sinó com a factor determinant a la planificació de les polítiques més adequades”. Ricardo Campos ha assenyalat l’augment de l’esperança de vida i el consegüent augment de la cronicitat, que ha modificat el paper del professional i també del pacient, cada vegada més informat.

En la trobada han intervingut la directora general de Recerca, Innovació, Tecnologia i Qualitat, Ana  Àvila, el director general d’Assistència Sanitària, Rafael Sotoca, la directora general de Salut Pública, Ana  García i la directora general de Farmàcia i Productes Sanitaris, Patricia Lacruz.

S’han abordat diferents qüestions com el Pla d’Accessibilitat en el qual està treballant la Conselleria, per a la millora de la de l’accessibilitat dels ciutadans als serveis sanitaris. Este pla té una comissió oberta en la qual estan participant diverses associacions i diverses direccions generals de la Conselleria de Sanitat i dins del mateix s’ha estat treballant tant en la línia d’Atenció Primerenca al pacient com en la línia de comunicació amb el pacient, o en l’accessibilitat física als centres sanitaris.

A més, en la jornada s’ha recordat que la Llei de Govern Obert de la Comunitat Valenciana, en fase de redacció i tramitació, inclou entre els seus apartats com articular la participació de la ciutadania, en este cas com articular la participació en salut tant el personal sanitari com les associacions de pacients, les societats científiques i en general els ciutadans.

Finalment, s’han analitzat també els programes participatius en els quals les associacions treballen conjuntament amb la Conselleria, com són el Pacient Actiu, de suport a les persones que viuen amb alguna malaltia crònica, la Xarxa ValorT de reutilització d’articles exoprotèsics, el programa de cures pal·liatives o les línies de formació que desenvolupa l’EVES.

“Esta jornada es converteix en un immillorable punt de trobada per afermar les xarxes de participació, fomentar la solidaritat i la corresponsabilitat, fixar les prioritats sanitàries al costat de la ciutadania i millorar els resultats des de la implicació dels pacients i els seus entorns familiars i afectius”, ha conclòs el sotssecretari.

Últimas noticias

Contenido relacionado