```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Magdalena torna a quedar-se fora del calendari de festius autonòmics del 2020

La confirmació del President de mantenir el 24 de Juny, Sant Joan, festa gran d'Alacant, en roig al calendari laboral es veu positiva pels col.lectius festers castellonencs que hi veuen avantatges

La decisió del President Ximo Puig d’incloure el dia gran de les festes d’Alacant, Sant Joan, de l’any que ve com a festiu al calendari laboral de la Comunitat Valenciana deixa Castelló com la única provincia de la Comunitat sense dia roig al calendari per les seus festes, però tot i això, i lluny de la polèmica, sembla que la lectura és positiva encara que pot plantejar futurs interrogants a l’hora de demanar suport autonòmic en altres matèries vinculades a l”ambit festiu.

D’altra banda, cal recordar també que el dia gran de les festes fundacionals, és el tercer diumenge de Quaresma, i per tant, tot i variar en el calendari, sempre és en Diumenge, un argument que sembla dificultar més el poder establir un festiu “sense data fixa“. Tot i això, una xicoteta part de la població se sent “decebuda” per esta decisió, encara que tampoc sembla ser motiu de preocupació quan des d’altres perspectives, també alguns col.lectius festers en poden treure benefici.

Des de la Gestora de Gaiates, per exemple, el seu president, Esteban Gual, indica que el reconeixement d’esta festivitat a l’àmbit autonòmic ho valoren “positivament” perquè també pot facilitar-los el que puguen participar més activament d’altres festes. “Cal recordar que nosaltres som gent molt oberta i sempre estem agermanats en fogueres o falles i en eixe sentit també ens va bé quan ens hem de desplaçar”, comenta. “I a més també és cert que el fet que la Magdalena “puge i baixe” també és una senya d’identitat però que pot ser des de fora o pel que fa a planificació turística tal vegada resulta més complicat, però, sí, es podria plantejar i no estaria de més poder estudiar-ho des d’un altre punt de vista de buscar una fórmula perquè també Castelló, ja que el tenen València i Alacant, tinga el seu festiu autonòmic i així poder donar a conéixer les nostres festes a més gent”, reconeix.

D’altra banda, respecte al tema de l’impacte de visitants, Gual aclareix que, tal vegada, a Castelló ja estem acostumats!”, comenta. “Quan coincideixen Falles i Magdalena, com l’any que ve, ens afecte a Castelló per buscar proveïdors, per trobar el que volem, etc. però ja estem acostumats que sempre ha sigut així!”, afegeix.

El president de la Gestora de Gaiates, matisa també que “com a representant d’un col·lectiu no hem valorat este tema, però jo personalment puc dir que per posar esta festivitat no ens sentim menys que els altres, i tal vegada al Patronat de Turisme, per l’impacte turístic, o a la mateixa ciutat sí que podria preocupar-li més que a nosaltres com a associacions”.

Per a Pepe Beltrán, president de la Federació de Collesesta decisió no els preocupa “en excés” i de fet, apunta que des del seu col·lectiu, com organitzadors de molts dels actes de la nit de Sant Joan “ens beneficia que siga festiu perquè com ja s’ha vist enguany l’afluència de públic als actes de la platja que organitzem es multiplica si l’endemà és festa”. A més, Beltran reconeix que en qüestió de dates, si hi hauria alguna cosa a reivindicar “potser seria que el dilluns de Magdalena fóra festiu encara que únicament a l’àmbit provincial, de manera que els més menuts d’altres pobles també pogueren gaudir-ne de les festes igual que ho fan els grans a la cavalcada del Pregó el dissabte”.

Així, des de la Federació de Colles deixen clar que, en tema festes, tenen altres preocupacions més enllà que els festius autonòmics com per exemple, “augmentar les ajudes econòmiques que rebem o establir una regulació pel tema dels carros guarnits seria una cosa que ens preocuparia més que tindre o no un festiu autonòmic”, afegeixen.

Últimas noticias

Contenido relacionado