Sant Patrici, la celebració irlandesa que també arriba a València

L'Associació Cultural Irlandesa de València i els pubs irlandesos de la ciutat organitzen diverses activitats per a commemorar el dia del patró

La commemoració de la mort del patró d’Irlanda ha traspassat davanteres i s’ha convertit en una tradició a nivell mundial en la qual les desfilades, el color verd i la cervesa són protagonistes. Hui, 17 de març, se celebra el Dia de Sant Patrici, una festa que va començar sent una celebració religiosa i que actualment s’ha transformat en una festa popular i multitudinària.

Història del patró

El vertader nom d’este sant era Maewyn Succat i va nàixer un xicotet poble escocés a la fi del segle IV. La llegenda irlandesa explica que Patrici va ser segrestat per uns pirates quan encara era un adolescent de 16 anys i va ser traslladat a Irlanda. Després, va marxar a França per a ser sacerdot, però amb 46 anys va decidir tornar a Irlanda per a evangelitzar als seus habitants i allunyar-los del mal. Allí va estar quasi 30 anys fins que va morir el 17 de març del 461.

Segons la tradició, Sant Patrici comptava el misteri de la Santíssima Trinidad amb un trévol de tres fulles, el qual s’ha convertit en el símbol d’esta festa i en el motiu pel qual la gent es vist de verd este dia.

Gran celebració popular

A partir del segle XVIII, i gràcies als Estats Units, esta festa religiosa va començar a transformar-se en la gran celebració popular que es coneix hui i que continua traspassant fronteres cada any. En ciutats com Boston i Nova York els irlandesos immigrants van començar a celebrar a partir de 1760 Dia de Sant Patrici als carrers amb una desfilada i, a mesura que més irlandesos arribaven al país, més persones s’unien a la festa.

En l’actualitat, hi ha nombroses ciutats que realitzen importants celebracions per a commemorar este dia, com Mánchester, Birmingham, Londres, Cambridge, Mont-real, Boston, Filadèlfia, Chicago, Kansas, Savannah, Denver, Buenos Aires, Córdoba, Rosario, París, Scranton i Toronto. La desfilada més gran del Dia de Sant Patrici té lloc a la ciutat de Nova York i és presenciat per més de dos milions d’espectadors.

Sant Patrici a València

A València este dia coincideix amb un dels dies de la setmana fallera, però també hi ha buit per a celebrar este dia. Totes les cerveseries irlandeses de la ciutat realitzen grans festes en homenatge al seu patró, aconseguint així commemorar este dia com si s’estiguera a Irlanda. A més, l’Associació Cultural Irlandesa de València, que té com a objectiu promoure l’essència irlandesa en esta ciutat, organitza un esdeveniment.

Associació Cultural Irlandesa de València

L’esdeveniment serà en el Tinglado 2 del Port de València de 11:30h a 14:30h. Allí hi haurà un escenari principal amb música i balls i pintura de cares, un castell inflable i altres activitats per als més xicotets. Així mateix, hi haurà una secció de futbol gaèlic i hurling (esports tradicionals a Irlanda), menjar irlandés, informació turística sobre Irlanda i una àrea de cultura per a aprendre més sobre l’idioma irlandés.

A les 14h serà el torn de la desfilada, que constarà d’una caminada d’1 km al voltant de l’àrea del port i estarà acompanyada de músics.

Max Max Valencia

En esta taverna irlandesa situada en la C/Vinalopó 11 es podrà gaudir de la festa de Sant Patrici en un vertader ambient irlandés. En la seua programació per a este dia ofereixen a les 18h una Jam Session amb els instruments imprescindibles d’este dia: gaites, violins, bodhrans, etc. i amb micro obert, i a les 23h estarà la Peter Conolly Band per a amenitzar la nit amb la seua música en directe. A més, des de les 16h este espai estarà obert per a tots aquells que vulguen iniciar la vesprada prenent pintes de cervesa verda, negra, torrada i ipa.

Finnegans of Dublin

En el número 19 de la plaça de la Reina es troba el pub Finnegans of Dublin, que ostenta el títol del pub irlandés més antic de València. Per a celebrar el Dia de Sant Patrici, este espai comptarà amb l’actuació de Lochlainn, una banda que sintetitza tota l’essència i la tradició de les terres cèltiques.

Saint Martin’s Urban Irish

La cerveseria irlandesa Saint Martin’s Urban Irish celebra el dia de Sant Patrici replet de cervesa i bona música. Situat en ple centre de València, en C/ de l’Abadia Sant Martí 2, este pub amb aires de catedral irlandesa és el lloc ideal per a passar una bona estona i commemorar este dia.

St Patrick’s Irish Pub

St Patrick’s és un dels pubs irlandesos més coneguts de València. Està situat en la Gran Via Marqués del Túria 69 i, durant tot el dia, es podrà gaudir de la festa de Sant Patrici en un gran ambient. La vesprada començarà amb la projecció de dos esdeveniments esportius. A les 15h serà el torn de la final de hurling Ballyhale Shamrocks (Kilkenny) vs St Thomas (Galway) i a les 16:45h la final de futbol Corofin (Galway) vs Dr Crokes (Kerry). Després del futbol hi haurà una sessió de música tradicional irlandesa en viu amb Aidan Connolly (violí) i Javier Hernández (flauta).

Irish Tavern Mulligan’s

El Irish Tavern Mulligan’s està situat en la C/ Yecla 24 i compta amb una àmplia varietat de cerveses d’importació. Durant tot el cap de setmana hi haurà celebració pel dia de Sant Patrici, però serà el dia 17 quan actue Josh Witt i la seua banda a partir de les 18h en directe.

 

 

Publicitat