Santi López, el miracle del voleibol a Castelló

Santi López ha aconseguit fundar dos clubs de volei i fer-los jugar en Superlliga masculina

1266

Jugador, entrenador i president de club, és el vagatge del protagonista del miracle esportiu a la capital de La Plana Alta.

Castelló posseeix un enorme valor esportiu del qual pocs s’han fet ressò. Una de les primeres persones a fer-ho, ara fa més de 15 anys, va ser el Santi López, president, entrenador i jugador del Club Voleibol Mediterraneo de Castelló, amb qui hem tingut el plaer de poder entrevistar abans de l’únic derbi que es disputa al voleibol professional a Espanya.

“Jo, com molts altres jugadors, vaig començar amb el voleibol al col·legi. Però ja des del primer moment em va fascinar, i em va enganxar fins a dia d’avui. Per a mi el volei ho és quasi tot a la vida”, ens comentava Santi en relació al seu primer contacte amb el volei.

Santiago López (22/12/77, Beas de Segura, Jaén) és jugador professional de voleibol que en porta 30 dedicat a aquesta tasca. Posteriorment, decideix convertir-se en entrenador d’equips de base, funció que ja porta desenvolupant 23 temporades amb molts èxits acumulats. Com a president fundador del Club Voleibol Mediterraneo, actualment a l’elit espanyola, porta 12 anys en els quals a passat de disputar divisions regionals fins a arribar a la màxima categoria nacional.

La dedicació que Santi té per aquest esport converteix la seua tasca en quasi en una devoció fervent, incondicional. I és, en part, gràcies a aquesta passió que sent el de Castelló per aquest esport que ha fet que en l’actualitat, la capital de La Plana tinga 2 equips en la màxima categoria del voleibol espanyol, la Superlliga masculina.

Per a mi és molt important la dedicació vocacional per les coses. És així com hem aconseguit fer créixer el volei a Castelló, treballant moltes hores i dedicant molts esforços perquè el voleibol siga una de les preferències esportives de base per als més menuts. A partir d’aquest punt, la formació de jugadors evoluciona fins al punt d’aconseguir tenir equips amb cert nivell a totes les categories de base i, per tant, als equips sénior o professional“.

CV Mediterraneo de Castelló al complet

Santi López va començar a jugar al voleibol als 10 anys al pati del seu col·legi. Pas a pas va anar creixent i involucrant-se més i més en aquest esport. Amb 15 anys forma part de la fundació de L’Illa-Grau, primer equip de voleibol de Castelló. Comencen jugant la Segona divisió regional, i en pocs anys, la temporada 2005-06, aconsegueixen arribar a la màxima categoria, la Superlliga.

“Amb L’Illa-Grau vam aconseguir el que ningú de nosaltres esperava. Arribar a la màxima categoria del volei nacional era una idea que sols ens voltava pel cap en somnis. Però gràcies a aquest treball es va aconseguir formar una pedrera de jugadors i jugadores molt interessant, que ens va permetre arribar a Superlliga”.

Però la deriva que agafa la directiva de l’equip poc després de l’ascens a Superlliga, fa que Santi López decidisca abandonar L’Illa-Grau i fundar un nou equip, el Club Voleibol Mediterraneo, en el qual el treball de planter siga la prioritat.

“Havíem estat dins del club des de la seua fundació, però es van començar a fer les coses d’una manera que no ens agradava. Així que, com ja sabíem com es feia, vam decidir tornar-ho a fer però aquesta vegada amb la pedrera com a prioritat fonamental”.

És així com l’any 2007 neix el Club Voleibol Mediterraneo de Castelló, amb Santi López com a president, entrenador i jugador, i amb la clara intenció d’aconseguir una estructura forta i consolidada com a escola esportiva de referència.

“En pocs anys vam aconseguir tenir 300 jugadors de planter a l’escola del Club Volei Mediterraneo. No ha estat una tasca fàcil per l’existència d’altres clubs amb escola, però amb ganes i treball ben fet hem aconseguit tenir fins a dos equips per categoria de base”.

Gràcies a l’ajuda rebuda per moltes persones que van voler sumar esforços en aquesta nova aventura, és com una sola persona ha aconseguit tornar a crear un projecte seriós i d’unes dimensions quasi faraòniques.

“Gràcies al fet que molta gent coneguda va oferir la seua ajuda, vam aconseguir tornar a fundar un club amb les màximes aspiracions, però començant des de la base. Una pedrera consolidada i forta és garantia de tenir jugadors de nivell al futur”.

Una altra vegada, comença a jugar en Segona Divisió regional, però en 7 temporades completes aconsegueixen pujar 5 categories, fins a classificar-se per a jugar Superlliga. Una fita amb pocs precedents al món de l’esport al màxim nivell.

“Hem aconseguit ascendir des de la categoria més baixa del voleibol regional fins al professionalisme fent les coses amb moltes ganes i treball, una altra vegada. Per aconseguir organitzar una estructura tan gran és necessària dedicació exclusiva, a més de productiva. Ací som pocs i ens hem de repartir la molta feina que tenim. Però, sens dubte, ho fem agraïts per poder dedicar-nos al que més ens agrada”.

És important destacar l’esforç que les entitats públiques i alguna privada fan per mantenir aquest esport al màxim nivell.

“Per aconseguir competitivitat al més alt nivell, es fa necessari un pressupost que ens garantisca tenir tots els aspectes necessaris per a desenvolupar la tasca esportiva coberts. Gràcies a les administracions i a entitats privades com el Villarreal CF, podem fer front a totes les necessitats que un equip d’alt nivell requereix”.

La magnitud dels resultats aconseguits pels equips en els quals Santi López ha format part és evident, però poc reconeguda per l’opinió pública local. Castelló és l’única ciutat que té dos equips de voleibol jugant al màxim nivell i, per tant, és l’únic lloc on es pot gaudir de dos derbis locals de volei. Precisament, el pròxim encontre que tenen els dos equips de la capital de La Plana és el derbi de la ciutat. El dia 3 de març al Palau Pablo Herrera del Grau de Castelló.