Satse denuncia el tancament de 12.700 llits a l’estiu en hospitals d’Espanya, 3.000 d’ells a la Comunitat Valenciana

Una conseqüència negativa del tancament de llits és la massificació de pacients en els serveis d'Urgències, obligant els professionals sanitaris a atendre'ls, en moltes ocasions, en zones no habilitades per a açò, com els passadissos

El Sindicat d’Infermeria, Satse, ha denunciat que, almenys, 12.700 llits –al voltant de 3.000 a la Comunitat Valenciana– se’n van a tancar durant aquest estiu en hospitals espanyols per decisió dels diferents serveis de salut autonòmics, dins del seu “afany de curt termini per estalviar diners”.

En la seua opinió, aquesta decisió “afectarà negativament la seguretat i salut dels ciutadans, així com de les infermeres, infermers i fisioterapeutes”. Així mateix, critica que les diferents administracions sanitàries utilitzen tots els anys com a “boc expiatori” l’argument que “la gent se’n va de vacances” per a tancar llits i serveis.

A més, l’organització sindical lamenta que, en lloc d’aprofitar-se l’estiu per a seguir treballant en la reducció de les llistes d’espera, aquestes s’incrementen més en paralitzar-se les consultes externes, les proves diagnòstiques i les intervencions quirúrgiques no urgents.

“Seguir afirmant que no tanquen llits sinó que adeqüen l’oferta assistencial a la demanda o simplement dir que no estan tancades sinó ‘en reserva’ és un insult a la intel·ligència de qualsevol. Es tracta, ni més ni menys, d’estalviar diners a costa de l’atenció sanitària que es presta a pacients i ciutadans”, apunta.

En concret, segons el sindicat, a la Comunitat Valenciana, els llits tancats són entorn de 3.000; a Catalunya el tancament de llits s’estima en uns 1.900; a Andalusia, més de 1.800; a Madrid, més de 1.400, a Galícia, uns 900; al País Basc, més de 730, i a Castella-la Manxa i Aragó, les dos tanquen al voltant de 500.

Per davall dels 500 llits es troba Castella i Lleó amb més de 450 llits tancats; Extremadura amb uns 370 menys; Astúries, amb 360; a Múrcia són més de 350 llits tancats; Balears, on es tanquen més de 120; a Navarra, més de 170; en la Rioja, són prop de 50 els llits tancats i a Cantàbria, més de 30.

No obstant açò, des del sindicat recorden que tracta d’una xifra de “mínims”, ja que determinades gerències s’han negat a oferir a l’organització sindical les xifres corresponents a alguns centres hospitalaris per a “ocultar la seua intencionalitat obsessiva amb estalviar a costa dels pacients i ciutadans”.

Les “retallades” d’estiu també afecten els centres de salut, ja que un alt percentatge d’ells tanquen les seues portes a les vesprades, la qual cosa suposa un nou obstacle perquè el ciutadà reba atenció sanitària quan ho necessite, conclouen des de l’organització sindical.

MASSIFICACIÓ EN URGÈNCIES

Una altra conseqüència negativa del tancament de llits és la massificació de pacients en els serveis d’Urgències, obligant els professionals sanitaris a atendre’ls, en moltes ocasions, en zones no habilitades per a açò, com els passadissos. També augmenta l’índex de malalts que no són atesos en la unitat corresponent a la seua patologia, la qual cosa deteriora la qualitat de l’assistència rebuda.

“Els serveis sanitaris segueixen sense voler entendre que les persones no trien la data de l’any en la qual posar-se malaltes i a l’estiu, com en qualsevol altre moment, necessiten ser atesos amb la qualitat i seguretat que es mereixen”, apunten des del Sindicat.

D’altra banda, SATSE recalca que les infermeres, infermers i fisioterapeutes també es veuen perjudicats per les retallades d’estiu en no substituir-se convenientment als professionals que se’n van de vacacions i tindre, per tant, que treballar amb una major sobrecàrrega laboral. La situació varia, segons les comunitats autònomes, però els percentatges de contractació de suplències d’infermeres i infermers en molts centres sanitaris no arriben ni al 50 per cent.

ValenciàEspañol