PSOE i Compromís, sense consens en ‘l’oferta i la contraoferta’ del canvi de regidories

El pròxim dilluns hi ha convocada una nova reunió després que Compromís haja confirmat que no acceptava la proposta socialista de canviar Cultura per Festes i que presentara una contraproposta, assegurant-se les àrees troncals, que tampoc ha convençut els socialistes.

Poc més de dues hores de reunió, noves incògnites sobre el futur de l’Acord de Fadrell que tindran una tercera ‘ronda’ en la trobada del pròxim dilluns 13 i prudència…molta prudència en les declaracions posteriors a la premsa repetint la paraula “respecte” i “apropar postures”, com un mantra disciplinadament estudiat per eludir contestar quines regidories i propostes s’estan barallant per a reestructurar un govern en situació de crisi o què és el que pot passar si la tercera proposta que presentarà el PSOE tampoc convenç.

Esta podria ser la crònica simplificada d’un encontre que sembla deixar sobre la taula noves propostes futures d’ajust i repartiment de competències entre els ‘socis’ de govern a l’ajuntament de Castelló després que Compromís declinara el canvi de Cultura per Festes” que li oferiren els socialistes a l’última reunió i que contraofertara amb una altra regidoria ‘menor’, segons ha explicat Paco Gil, secretari General del PSPV de la ciutat de Castelló, que tampoc ha estat acceptada pels socialistes.

Gil ha qualificat de “cordial” la reunió però ha destacat que ara “cal buscar una nova via perquè es done un acord”, ja que cap de les dues formacions, ni PSOE ni Compromís, accepta el que l’altra li proposa. Respecte a la possibilitat que tot poguera quedar-se igual, el dirigent socialista no s’ha manifestat.

Pel que fa a les valoracions de CompromísMiguel Ginés, secretari d’organització, ha repetit una i una altra vegada: “volem apropar postures i que l’Acord de Fadrell continue endavant”. Ginés ha afirmat, a més quins són els tres pilars fonamentals que vol mantenir en qualsevol cas en la proposta presentada este dimecres en la comissió de seguiment del pacte. El primer és Reciclatge i Gestió de Residus, “per l’alineació d’estes polítiques municipals amb les polítiques del Botànic i de la Diputació de Castelló”. El consens social i polític respecte a la bona gestió realitzada per Verònica Ruiz al capdavant de Cultura fa que esta àrea siga el segon puntal del govern que Compromís vol garantir, mentre que és tercer la delegació d’Educació.

Així, el representant de Compromís ha assegurat que la proposta declinada pel PSOE “buscava desbloquejar la situació i aplanar el camí en la gestió festiva”. Però també ha assegurat que més enllà d’això, “la nostra prioritat és tirar endavant com més prompte millor uns pressupostos de progrés que porten a Castelló els avanços socials i mediambientals que tan necessaris són”, raó per la qual la formació escoltarà l’alternativa que el PSPV en les pròximes hores. “Esperem que siga satisfactòria i que permeta avançar en l’acord de Fadrell“, ha conclòs.

Ginés ha recordat que “des de l’inici Compromís hem dit públicament que els canvis de competències no eren cap solució”. En este nou escenari, el grup espera que en els pròxims dies s’arribe a una solució òptima per totes les parts.

D’altra banda, des de Podem-EUPV, Fernando Navarró s’ha mostrat satisfet en acabar la reunió i ha destacat “la predisposició de tots els partits, per poder seguir governant conjuntament” i l’avanç “en rebaixar la tensió, i en desencaixar la crisi de l’Acord de Fadrell“.

Amb tot, i pel que fa a les conseqüències més immediates d’esta falta de consens, de moment, l’única cosa clara és que Castelló te bloquejada momentàniament la maquinària pressupostària per l’aprovació dels pressupostos del 2020. Per tant, mentre no es trobe una eixida satisfactòria per ambdues parts enfrontades caldrà ‘tirar de pròrroga’ d’uns conters ‘heretats’ de l’últim acord pressupostari del 2019, que cal recordar, ja va ser aprovat també amb prop de tres mesos de retard.

CatalanSpanish