```
martes, 23 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Senat rebutja reciprocitat entre Tv3 i À punt

En la sessió es debatien dues mocions, una de Compromís i una altra, signada pel grup socialista, nacionalista, ERC, Units-Podemos i el mixt. La de Compromís va ser rebutjada pel PP i el PSOE i l'altra, pel PP.

La Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat ha rebutjat avui instar al Govern a adoptar determinades mesures per a garantir la reciprocitat dels mitjans de comunicació radiofònics i audiovisuals autonòmics en altres Comunitats amb vincles culturals o llengües comunes.

Jordi Navarrete, de Compromís, demanava que l’Executiu garantira solucions tècniques i legals per a activar eixos processos de reciprocitat i pressupostara partides per a subvencionar la seua implantació. Ha recordat la directiva europea que exigeix als estats que patrocinen i permeten l’emissió de radis i televisions autonòmiques si tenen afinitat geogràfica i lingüística, així com la Carta de llengües minoritàries. S’ha referit als acords de reciprocitat de governs autonòmics i a les limitacions tècnica per falta d’espai radioelèctric, segons el Govern.

Ha coincidit amb la majoria dels portaveus que estaven a favor de les mocions en què si el Govern dotara amb un segon múltiplex es permetrien les emissions. Luis Cresol, de Ciutadans, ha considerat difícil que el Govern proporcione el múltiplex, ja que no és una prioritat política ni social i ha anunciat el seu vot en contra. Josep Lluís Cleries, de PDeCAT, que han votat a favor, ha al·ludit als drets lingüístics de més de deu milions de catalans i a l’incompliment de la carta de llengües minoritàries. Jose María Cazalis, del PNB, ha recolzat les iniciatives perquè fomenten la convivència, però ha demanat que “el que es vaja a fer que no vaja en menyscapte” dels mitjans públics. Per ERC, Bernat Picornell ha insistit que el problema no és tècnic si no polític i ha recordat que la ministra d’Economia i Empresa, Beatriz Calviño, va descartar el passat dia 19 que el Govern vaja a facilitar un segon múltiplex a les televisions autonòmiques en zones limítrofes.

José Montilla, del PSOE, ha justificat el seu rebuig a la moció de Compromís per la referència que fa a l’espectre radioelèctric i ha precisat que correspon al Govern impulsar la col·laboració, si bé ha precisat que “no és un tema fàcil, també per limitacions tècniques.” Pel PP, Alberto Fabra, ha demanat més respecte al portaveu de Compromís amb la Comunitat Valenciana i li ha recordat que en 2013 ell mateix va signar un acord amb el president de la Generalitat de Catalunya, que va comptar amb l’abstenció de Compromís en Les Corts Valencianes, per la qual cosa els ha retret la seua incoherència.

La consellera de Relacions Ciutadanes i Institucionals de Navarra, Ana Ollo, ha explicat que des del seu Govern sempre han “xocat amb la paret” per la falta d’interés del Govern central per a solucionar els problemes tècnics i les limitacions d’ús per l’espectre radioelèctric.

Últimas noticias

Contenido relacionado