Assumir la Diputació els serveis socials base de xicotets municipis beneficiarà les poblacions ‘mitjanes’

La vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, després d'una reunió amb el president de la Diputació ha explicat que este 'estalvi' repercutirà a les poblacions d'entre 10.000 i 50.000 habitants.

PublicitatAVL

La vicepresidenta de la Generalitat i responsable de Benestar Social, Mònica Oltra, i el president de la Diputació provincial, José Martí han explicat quins serà els tres eixos que marcaran la col·laboració entre ambdues entitats a partir d’ara en matèria social.

Després d’una intensa reunió de treball, la representant autonòmica i el president provincial han desgranat algunes de les actuacions previstes en esta àrea i que impliquen a diferents administracions. Una de les més destacades és que l’assumpció per part de la Diputació Provincial de Castelló del cost dels serveis socials bases als municipis de menys de 6000 habitants permetrà que estos fons que la Generalitat ‘allibera’ en fer-se’n càrrec la Diputació puguen repercutir en la millora dels serveis en les localitats d’entre 10.000 i 50.000 habitants.

PublicitatRovira  

Això vol dir que la Generalitat, destinarà estos diners a reforçar els serveis d’estes poblacions, de tamany intermedi, que sembla ser on “més tap se sol formar, amb la tramitació d’expedients” com ha reconegut la mateixa Consellera. “Haurem d’esperar a veure si als propers mesos es confirma la tendència a la baixa per saber exactament on està eixe tap, però de moment les poblacions més menudes tant en rendes com en tramitació van al dia i sembla que són eixes poblacions, on aniran destinats els recursos que allibera l’assumpció de la Diputació, on més problemes solen haver-hi”, ha explicat Oltra.

A més, esta mesura també serà un primer pas per l’aplicació de la Llei 3/2019 de Serveis Socials Inclusius que reparteix competències i responsabilitats d’assumpció de tasques i costos segons nombre d’habitants i que marca la línia en 10.000 habitants, encara que de moment, Diputació començarà per assumir el cost dels Serveis Base en els municipis de menys de 6.000.

Un altre dels punts claus sobre què ha de treballar la nova ‘Comissió Tècnica entre la Conselleria de Benestar Social i la Diputació de Castelló’ que este dilluns s’ha reunit per primera vegada, serà “el conveni marc” baix el qual es desenvoluparan “a tres bandes” les actuacions en matèria d’Infraestructures que presente cada localitat o municipi. És a dir, com ha explicat Oltra, “la idea és que les tres administracions assumisquen una part d’eixe projecte, per exemple a l’hora de plantejar un centre residencial: el solar on fer-ho, l’adequació i la dotació dels recursos, que col·laborem totes les administracions”.

I precisament en l’apartat d’assumir les competències que a cadascú li pertoquen, la Consellera ha anunciat que a partir del primer trimestre del 2020 el centre d’acollida i recepció de menors de Penyeta Roja passarà a assumir-lo la Generalitat, per tant els menors que ara es troben a les instal·lacions provincials passaran al Centre de recepció Ciutat de Castelló”.