```
jueves, 25 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Setmana Santa de Gandia celebra el seu nomenament com a Festa d’Interés Turístic nacional

Ahir divendres tenia lloc l'acte de celebració pel nomenament de la Setmana Santa de Gandia com a festa d'Interés Turístic Nacional, organitzat conjuntament per la Junta Major de Germanors i l'Ajuntament de Gandia.

A l’acte, celebrat en el Saló de Corones del Palau Ducal, assistien prop de 200 persones, entre autoritats civils i eclesiàstiques. L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i el regidor delegat de Setmana Santa, Miguel Ángel Picornell, encapçalaven una àmplia representació de la corporació municipal, a la qual es va sumar el Director General de Turisme de la Generalitat Valenciana, Herick Campos, Vicent Mascarell com a Diputat de la Diputació de València, i Voro Femenía com a President de la Mancomunitat de Municipis de la Safor.

Per part de la Junta Major, van assistir la seua Presidenta, María José Martí i tota la seua Junta Directiva, així com Germans Majors, Cambreres, Padrines, Assemblearis i Consiliaris de les 18 Germanors que conformen la Setmana Santa Gandienca.

Des de les 20:45h, els convidats van anar arribant al Pati d’Armes del Palau Ducal, on van poder fotografiar-se en el photocall realitzat per a l’ocasió, i que contenia l’escut commemoratiu del nomenament de la Setmana Santa de Gandia com a festa d’Interés Turístic Nacional, obra de l’artista Toni Durá.

A les 21:10h donava inici l’acte en el Saló de Corones amb la projecció d’un vídeo commemoratiu. Seguidament, el Secretari de la Junta Major, Ximo Olaso, donava pas a les paraules de la Presidenta de la Junta Major, María José Martí.

En el seu discurs, María José Martí va fer un repàs a la història de la Setmana Santa a la nostra ciutat, amb els seus inicis en la Baixa Edat mitjana, en els segles XIV i XV, fins a mitjan segle XX, quan es constitueix la Junta Major de Germanors, l’any 1955, moment en el qual també l’escultor valencià Antonio Sanjuan Villalba realitza la imatge del Crist Ressuscitat, que serà la titular de la Junta Major.

És a partir d’esta etapa, com va assenyalar la Presidenta, “quan la Setmana Santa gandià adquireix el seu major auge, fins a arribar a les 18 confraries que hui dia formen la Junta Major de Germanors”.
“En els anys 80, s’obri una altra etapa en la Junta Major, amb el nomenament de la Setmana Santa, el 25 d’octubre de 1983, com a Festa d’Interés Turístic, la qual cosa actua com a revulsiu, produint-se un canvi en la seua manera de treballar i encaminant les seues activitats al desenvolupament dels valors cristians, humans, culturals i artístics, com així es recull en els Estatuts de la Junta Major que es van redactar en aqueix temps”. Unes activitats, que com va explicar la Presidenta, “es van agrupar en quatre camps: el Religiós, el Social, el Cultural i el de Participació Ciutadana, i que amb l’intens treball de Junta Major durant estos anys, s’han donat a conéixer en tot el territori nacional”.

Per a acabar, María José Martí va voler “agrair a tots els que han treballat per a obtenir esta distinció, especialment a l’anterior delegat de la Setmana Santa, Ciro Palmer, per coordinar l’expedient, i a l’Alcaldessa, Diana Morant i tota la Corporació Municipal, per l’esforç realitzat en la consecució d’esta declaració per part del Ministeri, i que servirà perquè la nostra Setmana Santa reforce el seu reconeixement en l’àmbit autonòmic i nacional en totes les seues facetes”.

Tot seguit, va ser el Director General de Turisme de la Generalitat Valenciana, Herick Campos, qui va dirigir unes paraules als presents, en la qual va voler “felicitar a tot el col·lectiu i a la ciutat de Gandia per la consecució d’este títol, el qual farà que Gandia potencie encara més la seua marca turística, i siga un reclam per a tots aquells que vulguen gaudir de la nostra Setmana Santa i de la ciutat”.

L’acte va finalitzar amb el discurs de l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant. En primer lloc, l’alcaldessa destaque que “este és un merescut reconeixement per a la Junta Major i les 18 Germanors de la ciutat, pel treball que fan de manera altruista i entusiasta els més de 4.000 confrares que la conformen”.

Com bé va destacar l’Alcaldessa, “el títol d’Interés Turístic Nacional obri noves perspectives per a la difusió de la nostra Setmana Santa, orientades a la promoció d’un turisme cultural i patrimonial, tant material com immaterial. Este reconeixement és un gran estímul per a continuar treballant per la qualitat i l’excel·lència turística, amb la millora constant en tots els aspectes que abraça la Setmana Santa de Gandia”.

“El col·lectiu de la Setmana Santa és la millor postal per a construir una imatge de la ciutat en positiu, una imatge singular i coherent i, sobretot, capaç de consolidar una opinió favorable entre els diferents destinataris turístics. És així com podem presentar una Gandia moderna, solidària, emprenedora i oberta a diversos projectes innovadors en matèria de difusió i divulgació del nostre turisme, amb una visió de la cultura festiva popular àmplia i inclusiva”.

Diana Morant va valorar “el gran actiu que suposa la Setmana Santa per a Gandia, com un espai per a la participació ciutadana que ajuda a vertebrar la ciutat. A més, és un element de cohesió i integració, que propicia un enriquidor diàleg entre generacions, un lloc per a la sana convivència i per a les relacions humanes a una escala pròxima i càlida que desafia la despersonalització i l’individualisme de la societat actual”.

L’acte va finalitzar amb un vi d’honor en els salons de Foment.

Últimas noticias

Contenido relacionado