viernes, 31 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

SICE-CS cataloga 6.000 cavitats subterrànies de Castelló

L’espeleo Club Castelló ha arribat a les 6.000 cavitats subterrànies castellonenques, registrades en el projecte SICE-CS (Sistema Informàtic de Catalogació Espeleològica. Província de Castelló. www.cuevascastellon.uji.es ). Realment es tracta d’un esdeveniment històric en l’espeleologia del país, atès que fins avui no existeix cap província espanyola amb tal densitat de fenòmens subterranis catalogats de forma sistemàtica, exhaustiva i integral, i alhora compartits de forma tan pública i eficient.

AÑO 1995 - Pantalla de datos del FICHERO MÚLTIPLE DE CAVIDADES - Programa QUICK-BASIC

Estat d’un fitxer del catàleg en 1995

Després de més de 10 anys arreplegant, ordenant i classificant la dispersa informació espeleològica de l’època, al setembre de l’any 1999 aconseguim les 3.000 cavitats subterrànies catalogades, amb informació bastant escarida i emmagatzemada en una base de dades en manera local, mitjançant una aplicació informàtica pionera en l’època, dissenyada i programada per nosaltres mateixos en ACCESS/97.

 

AÑO 2004 - Carátula del CD para distribuir el programa y los datos almacenados en el SICE-CS

Portada del CD del SICE-CS en 2004

AÑO 2004 - Pantalla de datos del SICE-CS - Programa ACCESS-XP

Format d’un fitxer en 2004.

Les 4.000 cavitats es van aconseguir al desembre de 2005. Una mica més de tres anys més tard, al febrer de 2009 es va registrar la cavitat subterrània número 5.000, aquesta vegada ja amb l’aplicació informàtica utilitzada en aquests moments i accessible de forma oberta per Internet.

Evolución datos SICE-CS al 2015_11_25

Evolució de dades del SICE-CS fins a finals de novembre de 2015.

Quasi 7 anys han hagut de passar per a aconseguir un altre miler més de cavitats. Cada vegada es fa més difícil incrementar la xifra de fenòmens subterranis registrats, atès que aquests són els que són i les comarques provincials són també limitades. Els paràmetres que en aquests moments s’incrementen a un ritme superior, són els registres de topografies i coordenades geogràfiques, que en aquests moments ja representen el 55,5% i el 67,6% respectivament, de les quasi 6.000 cavitats inventariades

Últimas noticias

Contenido relacionado